Hrvatska BORBA PRIJEVOZNIKA ZA PUTNIKE

Panturist optužio APP Požega za gerilski upad na tržište!

'Teškom artiljerijom' obrušio se osječki prijevoznik Panturist na tržišnog konkurenta APP Požega optuživši ga da je 'grubom manipulacijom i izigravanjem zakona gerilski upao na tržište i uspostavio paralinijski prijevoz putnika' te nelojalnom konkurencijom ugrozio njihove desetljećima održavane linije po Slavoniji i Baranji

O svemu su obavijestili i nadležne institucije, Inspekciju cestovnog prometa i cesta te Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, obratili su se županijskim službama i jedinicama lokalne samouprave kako bi proveli inspekcijski nadzor i spriječili im daljnje nanošenje poslovne štete.

'Izbacilo nas je iz takta kada smo u medijima uočili promotivne aktivnosti APP-a kojima oglašavaju četiri prijevozničke linije u Osječko-baranjskoj županiji, za koje nemaju dozvolu! Na tim linijama Panturist vozi šezdesetak godina, a oni su se sada pojavili izigravajući zakonske odredbe i dozvole te nam odvoze putnike', ogorčen je Dean Čebohin, član Uprave Panturista d. d. Osijek.

Zakucali im ulaz i prozore!

Sve je, kaže, krenulo s odlukom Ministarstva obrazovanja o sufinanciranju 75 posto troškova mjesečne karte za prijevoz učenika, pri čemu ostatak pokrivaju županije, gradovi i općine. Za dijelom tog zajamčenog prihoda posegnulo je i Autoprometno poduzeće d. d. Požega (APP), a kako to nisu mogli učiniti legalno, odlučiti su izigrati zakon i manipulirati dozvolama.

Čebohin pojašnjava način na koji su to učinili pa navodi da je APP pribavio 150 dozvola s voznim redovima između pojedinih mjesta u županiji spojivši ih u mrežu novog linijskog prijevoza za koju nema dozvolu. Time su izgradili alternativu njihovim mrežama linijskog prijevoza za koje plaćaju koncesiju i na kojima desetljećima prevoze putnike.

'Od 150 traženih linija voze na otprilike polovici, a dio preostalih nude po dampinškim cijenama, nižim od troška koji pritom imaju. Više prijavljenih linija spojili su u mrežu na kojoj mi imamo koncesiju i tako zaobišli zabranu preklapanja konkurentskih prijevoznika na istoj ruti u isto vrijeme. APP nema dozvolu voziti liniju Osijek - Valpovo, no oni to čine i reklamiraju u medijima, a u pitanju je linija Osijek - Bistrinci (selo nedaleko od Valpova) pa se bez dozvole zaustavljaju u Valpovu i ondje kupe i ostavljaju putnike. Prvi put se srećemo sa slučajem da netko ovako gerilski upada na tržište i destabilizira ga na duži rok', optužuje APP Dean Čebohin iz Panturista.

Ističe da nemaju ništa protiv zdrave tržišne konkurencije i APP-ova prijevoza između dvaju odredišta, ali su oštro protiv zloporabe takvog prijevoza i zaustavljanja na sporednim postajama za što nemaju dozvolu te spajanja ruta u mrežu koja im nije odobrena. Neke od tih linija, kaže, nude po nerealno niskim cijenama pa prijevoz između Bistrinaca i Valpovo od osam kilometara nude po šest kuna, a istu takvu udaljenost u Požeštini naplaćuju više od dvostruko', upozoravaju u Panturistu.
'Početkom lipnja morali smo se i fizički braniti od nasrtaja istih aktera, jer smo prije otvaranja turističke agencije u Slavonskom Brodu naišli na fizičke barijere, jer nas netko nije želio na tržištu pa nam je zakucao daske na ulaz i prozore poslovnog prostora', napomenuo je Čebohin.

Spretni i domišljati

Josip Mičević-Marušić, pravnik u APP-u Požega kaže da oni koji gube imaju pravo da se ljute. 'Mi imamo dozvole za prijevoz putnika i sami odlučujemo hoćemo li prevoziti na svim linijama na kojima nam je to dozvoljeno ili samo na onima koje su nam zanimljive. To je stvar organizacije posla i svi prijevoznici tako rade, pa i Panturist. Bitno je da prevozimo u skladu s dozvolama i voznim redom, a gdje se što račva i što spajamo, pitanje je naše spretnosti i domišljatosti. To što netko nije spretan, nije naš problem', odgovaraju u APP-u.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još