OPASNIJA SITUACIJA NEGO U ZAGREBU

I Varaždinci će prosvjedovati zbog smeća

04.09.2012 u 14:15

Bionic
Reading

I Varaždinci će prosvjedovati zbog odlaganja komunalnog otpada u blizini njihovih domova, odnosno radnih mjesta! Prosvjed, koji je najavljen za četvrtak u 17 sati, organizira varaždinski Eko stožer na čelu s Nevenom Kovačem

U Varaždinu je na ilegalnom odlagalištu otpada odloženo preko 100.000 tona baliranoga otpada, pa je stanje daleko alarmantnije i opasnije nego u Zagrebu ili Rijeci, što je nedavno potvrdila i bivša ministrica Mirela Holy. Niz testova i ispitivanja pokazao je da je zdravlje ljudi ugroženo, a nesnosan smrad već godinama uvelike narušava normalne životne uvjete građana rubnih gradskih područja, kao što su Brezje i Kućani, ali i ostalih dijelova grada, upozorava Kovač.

Zbog stalnih upita i zamolbi građana da se zaustavi daljnje onečišćenje okoliša, Eko stožer Varaždin odlučio je krenuti s nizom građanskih, demokratskih i legalnih akcija kako bi se što prije potaknulo odgovorne na zakonito i ekološko zbrinjavanje otpada.

'Nadležna inspekcija zabranila je daljnje odlaganje na Brezju te samo privremeno dopustila odlaganje na nelegalnom odlagalištu u Brezju do 11. rujna, nakon čega bi se varaždinski otpad treba početi odlagati i zbrinjavati na ekološki i zakonski prihvatljiv. Pozivamo predstavnike gradskih vlasti, resornog ministarstva i nadležne institucije, kao i predstavnike Uprave za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša da se pridržavaju odluka koje su sami donijeli te da u zadanim rokovima konačno riješe problem otpada u našem Varaždinu', veli Kovač.

U ime Eko stožera Kovač poziva sve građane da se pridruže mirnom prosvjedu kao znak podrške prije svega stanovnicima svih naselja Kućan i Biškupca, ali i dijelova Zagrebačke i okolnih ulica, ali i radnicima tvrtki u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Zainteresirane udruge i pojedince Kovač poziva da se uključe u rad Eko stožer Varaždin radi zajedničkog provođenja budućih akcija u cilju zaštite i očuvanja zdravlja građana.

'Cilj nam je što hitnije rješavanje problema odlaganja otpada na području grada Varaždina na ekološki, zakonit i financijski prihvatljiv način, umjesto daljnjeg odlaganja i baliranja na ilegalnom odlagalištu u Brezju. Od Grada Varaždina tražimo da se stvore uvjeti za početak provedbe sortiranja otpada na mjestu nastajanja. Od Ministarstva zaštite okoliša i inspektorata tražimo podatke o statusu toga ilegalnog odlagališta te konkretne mjere za prestanak daljnjeg dovoza otpada. Isto tako tražimo hitan hodogram rješavanja problema s točnim rokovima, analizu stanja bala, ispitivanje tla i vode u okolici ilegalnog odlagališta te javnu objavu podataka, kao i upoznavanje javnosti s troškovima rješavanja problema vezanog uz trajno zbrinjavanje varaždinskog otpada', naglašava Kovač.