MANDATNO POVJERENSTVO ODLUČILO

Petar Čobanković ostao bez imuniteta zbog afere Planinska!

04.09.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv saborskog zastupnika Petra Čobankovića zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Naime, Državno odvjetništvo zatražilo je 'skidanje imuniteta' kako bi se Čobankoviću moglo suditi zbog afere Planinska u kojoj je država oštećena za gotovo 38 milijuna kuna

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je 'skinulo imunitet' Čobankoviću, kojeg USKOK tereti da je kao ministar regionalnog razvoja 'počinio kaznena djela s ciljem da drugoj osobi pribavi imovinsku korist', pri čemu je država oštećena za gotovo 38 milijuna kuna. MIP-ovo odobrenje DORH-ovog zahtjeva bilo je očekivano s obzirom da, kako je pojasnila predsjednica povjerenstva Gordana Sobol, to tijelo ima praksu odobravati sve zahtjeve koji stignu iz Državnog odvjetništva.

MIP 'skinuo imunitet' Čobankoviću

Podsjetimo, bivši ministar Čobanković trećeoptuženi je u USKOK-ovoj optužnici za spornu prodaju zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. Prvooptuženi je bivši premijer Ivo Sanader, a optuženi su i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević. Optužnicom ih se tereti da su Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva prodali nekretninu u Planinskoj ulici po znatno većoj cijeni od tržišne i time oštetili državu za 37,9 milijuna kuna.

Komentirajući podizanje optužnice, bivši premijer Sanader jučer je kazao kako glavni državni odvjetnik Mladen Bajić protiv njega vodi križarski rat. Što se pak tiče Fiolića i Čobankovića kao suoptuženika koji su svjedočili protiv njega, Sanader smatra da su ga optužili pod pritiskom i zbog ucjena.

Među onima koji su na današnjoj sjednici MIP-a podržali DORH-ov zahtjev bio je i potpredsjednik tog tijela, ali i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. 'Kao što je kazala predsjednica MIP-a, na zahtjev DORH-a se uvijek daje odobrenje za skidanje imuniteta, a o političkoj budućnosti Petra Čobankovića odlučit će nadležna tijela stranke', kazao je Brkić novinarima nakon sjednice MIP-a.

Upitan kako će skidanje imuniteta Čobankoviću, ali i jučerašnje suđenje bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu utjecati na HDZ, Brkić je kazao: 'U svakom slučaju, HDZ ima novo vodstvo i mi kao odgovorna stranka i odgovorni ljudi preuzimamo odgovornost za određene aktivnosti i devijacije koje su bile unutar stranke.'

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ stati iza svojih članova Čobankovića i Fiolića ako se pokaže da su Sanaderove tvrdnje o ucjenama istinite.

'Naravno da će stati svim legitimnim i legalnim metodama u obranu svog člana i niti jedan član HDZ-a neće biti maknut sa strane ako za to ne postoje utemeljeni uvidi. Ne bih htio špekulirati je li bilo ucjena. Ovo je uskočki predmet i nije primjereno da se komentira na ovaj način', zaključio je Brkić

Brkić o aferi Plaininska