GLAVAŠ NA SLOBODI

Sudac iz BiH Sanaderu: Sada tražite izručenje!

15.05.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Branimir Glavaš je u 15:40 pušten iz pritvora. Iz Suda BiH u Sarajevu Glavaš je izašao podignutih ruku. Oslobođen je nakon što je prizivno vijeće suda BiH ocijenilo kako njegov boravak na slobodi neće dovesti u pitanje postupak izručenja što se vodi na zahtjev hrvatskog pravosuđa te kako on nema kamo pobjeći jer bi u bilo kojoj državi bio uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana

Tročlano vijeće suda BiH, odlučujući o žalbi na Glavašev 40-dnevni pritvor što mu ga je sudac Branko Perić odredio u četvrtak, potvrdilo je i da je Glavaš zakonit državljanin BiH koji nije pravomoćno osuđen te da stoga nema osnove držati ga u pritvoru. Glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić rekla je da odluka nema veze s ekstradicijskim postupkom koji se, kako je rekla - nastavlja.

Prenoseći novinarima sadržaj sudske odluke, Glavašev odvjetnik Nikica Gržić istaknuo je kako su Glavaševa prava sada zaštićena i ustvrdio da je komentar prvostupanjske odluke o pritvoru bio čisto politički. 'U elementima donošenja te odluke (suca Branka Perića) postoje tako grube povrede zakona zbog kojih se u najmanju ruku može pokrenuti disciplinski ako ne i kazneni postupak protiv suca za prijašnji postupak', izjavio je Gržić, zaključivši kako je sudac koji je odredio pritvor prekršio zakon.

Glavaš je, nakon izlaska iz pritvora vidljivo raspoložen, izjavio kako je zadovoljan konačnom sudskom odlukom, ustvrdivši kako je pritvor rezultat pritisaka koji 'cijelo vrijeme dolaze od poznate osobe, hrvatskog premijera... Ive Sanadera'.

'Ja sam građanin BiH i očekujem, a ova drugostupanjska odluka to potvrđuje, da se poštuje ustav BiH. Kao građanin BiH želim poštivati zakone i pravosudni sustav te države te na kraju još jednom naglasiti i ponoviti da nisam kriv u procesu u kojemu sam u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora', kazao je Glavaš.

Ponovno je ustvrdio kako je proces vođen pred Županijskim sudom u Zagrebu bio 'montiran i politički instrumentaliziran' te kako nikada nije počinio ili zapovjedio zločin. 'Kao građanin BiH spreman sam se odazvati sudu BiH i neka se napokon stavi točka na i', kazao je Glavaš i istodobno najavio kako se kani jednog dana vratiti u Hrvatsku.

Istaknuo je i kako očekuje pobjedu kandidata svog HDSSB-a na izborima. 'Duboko sam uvjeren da pobjeda HDSSB-a ... u nedjelju nije upitna', izjavio je Glavaš. Na upit kamo će iz Sarajeva, kazao je kako će se uputiti 'u dvije južnije županije (u BiH)'.

'Ova odluka pokazuje da BiH ima budućnost uprkos svim svojim problemima jer je njeno sudstvo donijelo ovakvu odluku, dok bi u Hrvatskoj iz političkih razloga i političkih pritisaka ova odluka bila unaprijed poznata i drugačija', dodao je Glavaš.

Na snazi je i dalje odluka suda o ekstradiciji, odnosno Hrvatska u roku od 40 dana treba dostaviti dokumente na temelju kojih traži izručenje Glavaša. Kako Jutarnji doznaje, sudac Branko Perić, koji je u četvrtak pritvorio Glavaša, i dalje stoji pri svojoj odluci, smatrajući da se postupak izručenja treba nastaviti. Zato će Perić poslati pismo hrvatskoj Vladi i zatražiti da Zagreb uputi zahtjev za ekstradiciju.

Po zakonu o kaznenom postupku BiH, postupak za ekstradiciju, odnosno izručenje pokreće se po molbi strane države, koja mora poslati među ostalim optužnicu, odredbu o pritvoru i podatke potrebne za identifikaciju tražene osobe. No prvi je uvjet da osoba čije se izručenje traži - nije državljanin BiH.

U ovom slučaju nije ispunjen ni drugi uvjet: Hrvatska nije poslala formalni zahtjev za izručenjem. Hrvatska je zasad samo raspisala međunarodnu tjeralicu. Sudac Branko Perić rekao je za Jutarnji da je iznenađen odlukom o puštanju Glavaša. Kazneno vijeće Suda BiH nije se obaziralo na tumačenje Perića koji je Glavašu odredio pritvor zbog činjenice da je zahtjev za upis u državljanstvo BiH podnesen s očitom namjerom da izbjegne moguću kaznu u suđenju za ratni zločin.

Bosna i Hercegovina ima slabiju zaštitu svojih državljana nego Hrvatska: dok u Hrvatskoj državljanina od izručenja štiti Ustav, u BiH je to propisano slabijim Zakonom o kaznenom postupku. BiH već godinama traži da zemlje regije izručuju ratne zločince, ali Hrvatska i Srbija to odbijaju.