TRI NOVINARKE DOBILE OTKAZ

Uprava EPH ugasila dubrovačko dopisništvo Slobodne Dalmacije

04.09.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Slobodna Dalmacija ugasila je dopisništvo u Dubrovniku te ga spaja ga s Dubrovačkim vjesnikom - potvrdio je to za tportal glavni urednik Slobodne Dalmacije Krunoslav Kljaković. Tri novinara iz danas bivšeg dopisništva prelaze u Dubrovački vjesnik, a tri dugogodišnje novinarke dobile su otkaz

Premda je EPH zatvorio dopisništvo Slobodne Dalmacije u Dubrovniku, glavni urednik tog regionalnog dnevnog lista Krunoslav Kljaković kaže da Slobodna Dalmacija 'ni u ludilu ne ostaje bez dopisništva: 'Poslove dopisništva preuzima ekipa iz Dubrovačkog vjesnika, a to su novine u vlasništvu Slobodne Dalmacije. Naime, uprava je procijenila da je previše ljudi u jednoj i drugoj redakciji pa je napravljena racionalizacija.'

Kljaković pojašnjava da je troje novinara iz starog dopisništva SD-a prešlo u Dubrovački vjesnik, dok su tri novinarke s popriličnim radnim stažem dobile otkaz. 'Još jedan razlog za ovu racionalizaciju je činjenica da smo u Dubrovniku tek treće novine po tiraži, a to si ne možemo dopustiti', rekao je urednik Slobodne Dalmacije.

'Ovo su teške i mučne situacije, ali su, nažalost, neizbježne. Radi se samo o računici i brojkama iza kojih, nažalost, stoje ljudi, i to su teške egzistencijalne situacije. U Hrvatskoj ima više od 300.000 nezaposlenih, a Slobodna Dalmacija će se truditi da ne doprinese rastu tog broja', tvrdi Kljaković i dodaje da će otpuštene novinarke dobiti 'primjerene i bogate otpremnine'.

A ŠTO JE REČENO NOVINARIMA?

Odluka o ukidanju dopisništva novinarima je priopćena u ponedjeljak navečer, kada im je rečeno da se u roku od dva tjedna mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Za tri novinarke odluka je konačna, upitan je status dosadašnje šefice dopisništva i kolegice koja je na porodiljnom dopustu, dok je za dvoje najavljeno otvaranje radnih mjesta u Dubrovačkom vjesniku. Sama Slobodna Dalmacija, koja u svojim izdanjima dnevno pokriva dubrovačku regiju s dvije stranice, prostor će popunjavati upravo tekstovima iz Dubrovačkog vjesnika.

Otkako je Europapress holding 2005. godine preuzeo splitsku novinsku kuću dvojbenim privatizacijskim ugovorom, nekad bogata dopisnička mreža s nekoliko stotina novinara diljem Dalmacije nalazi se na udaru: najprije su premješteni u EPH-ovu agenciju EPEHA koja je opsluživala sva izdanja te korporacije, zbog čega se iz Splita otvoreno tvrdilo da se Slobodna Dalmacija pokušava marginalizirati na račun Jutarnjeg lista. Potom je dio njih ipak vraćen pod okrilje matičnih novina, no od prošle godine kruže najave radikalnih rezova i smanjenja broja zaposlenih. Paradoksalno, upravo je Slobodna Dalmacija jedini segment EPH-ovog sustava koji još uvijek posluje pozitivno, između ostaloga i zato što je odlukom uprave udio u 250 kioska prodan Agrokoru.

Na najavu gašenja dubrovačkog dopisništva sindikalisti su odgovorili najavom radikalnih akcija: povjerenik sindikata novinara Marijo Kavain tvrdi da je potez potpuno nelegalan.

'Ovo je zapravo namjera da se uništi Slobodna Dalmacija izvan Splita i da se naše novine svedu na splitsko dopisništvo Jutarnjeg lista', kazao nam je Kavain. 'Upoznat ćemo Državno odvjetništvo s kršenjem ugovora o privatizaciji jer je u njemu navedena obveza razvijanja i širenja Slobodne Dalmacije, dok se u stvarnosti događa nešto potpuno suprotno. Nadalje, obavijestit ćemo ih i o sumnji u kazneno djelo povrede prava na rad, a našim kolegama pružit ćemo svu pravnu zaštitu', dodaje Kavain.

Povjerenik Nezavisnog sindikata Ivan Ugrin upozorava da je ovo 'najgluplji mogući put kojim se netko želi riješiti ionako malog broja zaposlenih, kao da im nije dosta dividenda od deset milijuna kuna koju su iz Slobodne Dalmacije podijelili dvije godine zaredom'.

'Pitam se kome uopće pada na pamet gasiti dopisništva po kojima je Slobodna prepoznatljiva i po kojima su to još uvijek najbolje i najstarije dalmatinske i hrvatske dnevne novine. Još prije nekoliko godina upozoravali smo da je osnivanje agencije EPEHA promašen potez koji nas je koštao naklade, a bojim se da je ovo još jedan čavao u lijes splitske i dalmatinske institucije. Treba napomenuti da je unatoč svemu Slobodna Dalmacija perjanica i jedini profitabilni dio sustava EPH, kojemu imamo nesreću pripadati', kazao nam je Ugrin.

Oba novinarska sindikata najavila su izdavanje službenih priopćenja kojima će od uprave zatražiti hitno povlačenje te odluke.