PREGOVORI SA SINDIKATIMA

Sanader: Šuki, tišina. Pusti sada njih neka pričaju

15.05.2009 u 07:48

Bionic
Reading

Što se sve događalo u 27 sata dramatičnih i maratonskih pregovora u dvorani za sastanke na prvom katu Banskih dvora? U utorak, dan uoči početka štrajka u javnim službama, svi su na Markov trg točno u podne stigli uvjereni da će se brzo postići i potpisati sporazum. Za stol je sjeo i premijer Sanader. Ušutkao je ministre

'Šuki, tišina. Ti si mi imao priliku objasniti. Pusti njih neka pričaju', presjekao je Sanader izvještava Jutarnji list. Kada je dva i pol sata kasnije zadovoljno krenuo na predizborne skupove u Knin i Zadar, usput je novinarima obznanio: 'Postigli smo dogovor, još se dogovaraju detalji sporazuma.' Sve što je načelno dogovoreno pretočeno je u sporazum. Glavni pregovarač Vilim Ribić uzeo je sporazum i povukao se. Dva i pol sata češljao je točku po točku. Sindikati su u 17 sati, za kada je bilo najavljeno prvo potpisivanje sporazuma, sve odbacili.

'Ovo je podvala. To nije ono što smo dogovorili s premijerom', obrušili su se sindikalci na Vladu.

Dramatični i iscrpljujući pregovori ponovno su počeli i potrajali do dva sata poslije ponoći. Sindikalac Ribić u jednom je trenutku potonuo i prošaptao da mu je zlo. Stigli su sendviči i ponovno se vratio u život. 'Zašto ste mu dali jesti. Ponovno je oživio', prokomentirao je brižni ministar zdravstva Milinović.

No ni hrana nije pomogla. Potpredsjednica Kosor i sindikalci u 2.20 objavili su da su iscrpljeni. Nema dogovora. Štrajk u obrazovanju i znanosti počinje u srijedu, šest sati kasnije, a oni opet sjedaju za stol.

U srijedu je pregovore ponovno otvorio Sanader. Sa sindikalne strane sjeli su čelnici osam sindikata javnih službi, njihovi pravnici i ekonomisti. U ime Vlade premijer Sanader, potpredsjednica Jadranka Kosor te ministri Šuker, Kalmeta, Primorac, Milinović i Biškupić. Glavnu riječ vode sindikalac Vilim Ribić, premijer Sanader i ekonomist Željko Lovrinčević.

Ostali su tu za demonstriranje snage s obje strane stola. Nakon što je prvi dan sve dogovoreno neuspješno pretočeno u sporazum, pod budnim okom premijera ovaj put pismeno se dogovarala točka po točka sporazuma. Ministar Šuker kao čuvar državne blagajne potiho govori premijeru da na stol treba staviti i dva posto posebnog dodatka za prosvjetu. Ako Vlada daje nove povišice, prosvjetari ostaju bez toga.

'Šuti', također ispod glasa odgovara Sanader procjenjujući da nije trenutak da se to obznani u pregovorima.

Sve je načelno dogovoreno. Piše se čistopis novog sporazuma i u 17 sati svi se vraćaju za stol. Novi raskol. Sindikati tvrde - ponovno podvala. Sporazum nije ono što su dogovorili, a prosvjeta doista gubi posebni dodatak.

Optužuju da su opet izigrani čim je od stola otišao premijer Sanader, a Vladini pregovarači prijete da vrijeme za dogovor istječe.

'Svaki put kada smo bili pred potpisom, Ribić bi zakomplicirao. Sate i sate smo gubili za jednu te istu stvar', žalili su se Vladini pregovarači. A upravo je Ribić najzaslužniji za to što su sindikati izborili konačni sporazum. Žestoke duele s ekonomistom Željkom Lovrinčevićem, kojeg su sindikalisti nazvali dvorskim ekonomistom u službi Vlade, malo tko je mogao uopće i pratiti.