JAVNO-PRIVATNA PLJAČKA

Hvarani Vladu tužili Strasbourgu zbog Sunčanog Hvara

15.05.2009 u 07:15

Bionic
Reading

Grupa građana, Udruga izvornih vlasnika nekretnina u posjedu Sunčanog Hvara 'Forani', Grupa bivših i sadašnjih zaposlenika Sunčanog Hvara te Udruga 'Eko sunčani otoci' iz Hvara podnijeli su tužbu protiv Vlade RH Sudu u Strasbourgu, od kojega traže da presudom obveže hrvatsku Vladu da objavi ugovor s ORCO grupom, te da ga se potom raskine i sve vrati na početno stanje.

Za grad Hvar se traži 25 posto + 1 dionicu, kao kontrolni paket, a 25 posto dionica za obeštećenje izvornih vlasnika nekretnina, crkve, bivših i sadašnjih djelatnika, te građana koji su sudjelovali u izgradnji cjelokupne infrastrukture grada, kaže se u priopćenju koje su podnositelji tužbe u četvrtak navečer uputili medijima.

Prijašnja Uprava hotelske kuće je, prema navodima podnositelja prijave, protuzakonito prodavala tuđu imovinu, a Vlada i HFP su 2005. godine potpisali tajni i protuzakoniti sporazum o tobožnjem javnom privatnom partnerstvu s ORCO Grupom i to samo na pet godina, što se u međuvremenu pretvorilo u privatizaciju po sistemu dokapitalizacije, odnosno 'javnu privatnu pljačku', pišu podnositelji u tužbi.

Navode da su tome sudu Sudu podnijeli tužbu zato što su u aferi Sunčani Hvar u Hrvatskoj iscrpili sva pravna sredstva. Na njihove dopise, prijave ili otvorena pisma kojima su upozoravali na razne nezakonitosti, pišu u prijavi, u posljednje četiri godine nisu reagirali DORH, USKOK, ministri pravosuđa, predsjednik RH Stjepan Mesić, Vlada RH, političke stranke u Hrvatskoj, premijer Ivo Sanader, ni nevladine udruge, dok su mediji, kažu, tek djelomično izvještavali o njihovim akcijama.