VI PITATE ,ONI ODGOVARAJU

Otkrivamo zašto je zapela izgradnja vrtića i škole na Kajzerici

05.09.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon više od tisuću potpisa, oko stotinu dječjih crteža priloženih uz čak tri peticije obitelji s Kajzerice, kojima traže prijeko potrebnu izgradnju dječjeg vrtića i osnovne škole u tom kvartu, jedino je sigurno to da se još uvijek sa sigurnošću ne može reći kada će to biti

Naime nakon niza pregovora između Gradske uprave i predstavnika URIHO-a koji su vlasnici većine zemljišta na kojem bi trebali niknuti škola i vrtić, dogovora još uvijek nema. Dozvole koje su tijekom ljeta bile u procesu izdavanja, i građevinska, a nakon nje i lokacijska, kako doznajemo od pročelnika Gradskog ureda za izgradnju, Davora Jelavića, napokon su dovršene i oni su konačnom izradom glavnog projekta već spremni za početak radova.

'Preduvjet za dobivanje potvrde glavnog projekta, kojim bi se dalo i zeleno svjetlo početku izgradnje vrtića i škole sada je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa koje je još uvijek u tijeku, i u nadležnosti Ureda za rješavanje istih. Kada će to biti ja zaista ne znam, jer to nije na nama i našem Uredu', rekao je Davor Jelavić, zaključivši svoj odgovor time da su oni, nakon obavljanja onog za što su zaduženi, ishođenja svih potrebnih dozvola – 'sada spremni početi graditi još danas!'

U vezi upita čitatelja, vezanog na ovu temu, odgovor smo dakle zatražili i od posljednje 'karike' u lancu pregovora i dogovora oko izgradnje OŠ i DV Kajzerica, Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada. 'U okviru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za realizaciju projekta gradnje škole i vrtića na Kajzerici, te projekta izmještanja i gradnje kompleksa URIHO, od Uprave URIHO-a zatraženo je očitovanje kojim daju Gradu Zagrebu suglasnost za osnivanje prava građenja na novoformiranim parcelama škole i vrtića. Ovlašteni predstavnici URIHO-a i Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih usmeno su podržali našu inicijativu, međutim pismena suglasnost do danas nije dostavljena Gradu Zagrebu pa samim tim nije niti došlo do sklapanja Ugovora o pravu građenja', rekla je Ninoslava Zeković, pročelnica Ureda imovinsko – pravnih odnosa

Također, obzirom da je već ishođena prostorno planska dokumentacija, kao i Davor Jelavić, Ninoslava Zekić nam je ponovila da će se realizaciji navedenih projekata pristupiti čim se sklopi Ugovor o pravu građenja, kojim će se riješiti imovinsko-pravni odnosi.

Ravnatelj URIHO-a, Josip Držaić, izjavio je pak sljedeće: 'URIHO ne koči izgradnju Obrazovnog centra, dapače, za to smo da se što prije krene u izgradnju. Ali i URIHO ima već dugo godina interes i podršku iz Grada da na oko 3, od ukupno 11 hektara površine koju posjeduje na Kajzerici izgradi svoje rehabilitacijsko-proizvodne prostorije i tako se objediniti na jednu lokaciju. Za navedeno u tijeku je izrada odgovarajuće dokumentacije što se provodi od strane stručnih službi Grada Zagreba. Čitav projekt trebao bi se financirati iz preostale vrijednosti zemlje. Takav projekt je jednoglasno prihvaćen i od Skupštine Grada. URIHO je tvrtka u većinskom vlasništvu grada i nema ni potrebu pa ni mogućnost nekakvih zahtjeva prema Gradu već je na Gradskoj upravi da dodijeli sredstva za izgradnju i Obrazovnog centra Kajzerica i Centra URIHO kao što je i dogovoreno'.

'U vezi s ovim projektom postoji povjerenstvo koje je oformio Grad Zagreb. Dakle iz preostalih 7 do 8 hektara zemlje financirao bi se Centar URIHO. Mi smo zainteresirani da Grad Zagreb preuzme navedeno zemljište uz poštivanje svih procedura i propisa koje su potrebne i izgradi nam za protuvrijednost navedene prostore', rekao je Držaić.

Čitava dakle priča oko škole, vrtića i Centa URIHO podsjeća na zmiju koja je sama sebe ujela za rep. U Gradu su svjesni da je Centar URIHO također od velikog značaja i ne žele priječiti njegovu izgradnju, ali kako je Pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao, škola i vrtić ipak moraju imati prioritet. Međutim prema svemu što smo čuli, Grad u očito teškoj financijskoj situaciji, očigledno nema novca da bi izdvojio za Centar URIHO, a to je uvjet za izgradnju škole i vrtića. Na Gradu Zagrebu je dakle da odluči što će napraviti, a budući da smo iz svih Ureda smjernice dobili da se obratimo URIHO-u, a oni prema Držaićevim riječima uopće i ne stoje na putu, zasigurno reći kada će se Obrazovni centar Kajzerica graditi nemoguće je, ma koliko svi uključeni govore kako vjeruju da će to biti ubrzo. Ubrzo je u Lijepoj Našoj pojam, nažalost, vrlo vrlo rastezljiv, a vrlo je često i sinonim za nerazumno dugo.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.