IVANA IVANČIĆ NA SUĐENJU SVILANU

'Šelebaj me plaćao na ruke sa 'simboličnih' 8.000 kuna'

03.09.2012 u 18:35

Bionic
Reading

Siniša Svilan, bivši direktor programa Nove TV, odbacio je na početku suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu tvrdnje iz USKOK-ove optužnice koja ga tereti za primanje mita od Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj. Potvrdio je kako je razumio optužnicu, ali i rekao kako je sve navedeno u njoj - 'apsolutno netočno'

Na upit sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Jasne Smiljanić osjeća li se krivim za ono za što ga se tereti, Siniša Svilan odgovorio je: 'Apsolutno ne.' Optužen je da je od direktora produkcijske tvrtke Core media, Vladimira Šelebaja Selliera, u tri godine uzeo 262.000 eura mita kako bi se njegove emisije prikazale na Novoj TV.

Navodno je primao mito za emisije '1 na 1', 'U sridu', 'Istraga', 'Rekonstrukcija' i 'Interijeri'. Po tvrdnjama tužitelja, novac su mu na ruke davali Šelebaj ili neki od posrednika, među kojima je i estradni menadžer Edvin Softić, koji je priznao da je Svilanu nosio kuverte kada je Šelebaj bio na putu.

Kao prvi svjedok pozvan je Branko Čakarmiš, nekadašnji član uprave Nove TV, koji je posvjedočio kako je Svilan, kao direktor programa, bio zadužen i za predlaganje koje će se emisije iz vanjske produkcije otkupljivati.

'U to vrijeme postojao je 'kartelni dogovor' HRT-a i RTL-a da se Novoj onemogući otkup sadržaja, pa su filmove i serije otkupljivali po znatno višoj cijeni samo da mi ne dođemo do njih. Postojala je opasnost da izgubimo koncesiju i mogućnost emitiranja, pa smo morali ići u otkup emisija kojim bismo popunili kvote', podsjetio je Čakarmiš.

Kazao je i kako je suradnja s Core medijom počela emisijom '1 na 1' te ustvrdio da su na nekim od sastanaka na kojima su predstavljani koncepti emisija, uz Šelebaja, bile i njegova tadašnja supruga Dijana Čuljak te Hloverka Novak-Srzić, u to vrijeme zaposlenice konkurentskog HRT-a.

Za Šelebaja i Novak Srzić tvrdio je kako 'sigurno djeluju kao tim'. Na upit sutkinje Smiljanić 'je li normalno da osoba koja radi u drugoj televizijskoj kući djeluje kao tim s vlasnikom producentske kuće', svjedok je odgovorio da je 'u Hrvatskoj svašta normalno'.

'Uvijek sam se oslanjao na izbor Siniše Svilana, jer je bio direktor programa i znao sam da 'ima nos' za ukus Hrvata i gledanost emisija. Nisam znao da Core media isplaćuje nagradu za sklapanje ugovora o vanjskoj produkciji. Čuo sam glasine da Siniša Svilan prima mito i razgovarao sam s njim o tome, ali je on rekao da to nije istina', rekao je Čakarmiš.

U tom je kontekstu spomenuto i ime Ive Gačić, direktorice Informativnog programa Nove TV, za koju je Čakarmiš u istrazi potvrdio da mu je rekla da je 'moguće' da Svilan prima mito. Naveo je i da je između Svilana i Ive Gačić 'stalno vladala napetost' te de 'nije bila oduševljena otkupom emisija'.

Odvjetnik zadovoljan svjedočenjima

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Siniše Svilana, izjavio je nakon saslušanja prvih svjedoka kako je 'jako zadovoljan svjedočenjima'.

'Točno su locirali koja ja stvarna funkcija mog branjenika. Objasnili su da ni na koji način nije mogao biti osoba koja je odgovorna za zaključenje pojedinog posla i to je ono što obrana tvrdi od samog početka', rekao je Pavasović Visković.

Svjedočila je i Ivana Ivančić, dnevna urednica u Informativnom programu, koju je Šelebaj osobno pozvao da uređuje emisiju 'U sridu'.

'Isplate su išle na ruke i radilo se o simboličnim iznosima. Osim mene, na emisiji su radile i tri novinarke. Šelebaj nas je isplaćivao 'na ruke' ili je novac slao po nekome ili su nam kuvertu s novcem ostavljali na porti', rekla je Ivančić.

Na upit zamjenice ravnatelja USKOK-a, Ksenije Krizman o kojem se točno 'simboličnom iznosu' radi, Ivana Ivančić je odgovorila kako je dobivala 8.000 kuna mjesečno, dok su njezine suradnice dobivale dvostruko manje.

Suđenje Siniši Svilanu, na kojem će biti saslušano 18 svjedoka, među kojima i novinarka HTV-a Hloverka Novak-Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV, te bivša novinarka HTV-a Dijana Čuljak, bit će nastavljeno u srijedu. Kao svjedoci pozvani su Denis Latin, Iva Gačić i Dražen Mavrić