NOVE OBVEZE I STARI PROBLEMI

Što učenicima donosi nova školska godina?

03.09.2012 u 08:19

Bionic
Reading

Više od pola milijuna učenika, među kojima više od 40 tisuća prvašića, koji su danas sjeli u klupe u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske u ovoj će se školskoj godini susresti sa zdravstvenim i građanskim odgojem, ali i biti 'pošteđeni' zaključivanja ocjena na polugodištu.

Jedna od novosti u ovoj školskoj godini bit će i elektronički upis učenika u prve razrede srednjih škola koji bi učenicima trebao omogućiti prijavu za veći broj programa u više škola.

Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu u osnovnim i srednjim školama trebalo bi rasteretiti učitelje i nastavnike kako bi više pozornosti posvetili nastavnome programu.

Učenici 12 škola diljem Hrvatske pohađat će eksperimentalni program predmeta 'Građanski odgoj i obrazovanje', a svi učenici u osnovnim i srednjim školama imat će satove zdravstvenog odgoja čiji će program biti uklopljen u više nastavnih predmeta.

Teme zdravstvenog odgoja integrirat će se u postojeće školske predmete, a dodatni sadržaji u sat razredne zajednice.

Uvođenjem zdravstvenog odgoja želi se pridonijeti prevenciji bolesti povezanih s prehranom i pretilošću, ovisnosti, spolno prenosivih bolesti, neplaniranih trudnoća, nasilja te, među ostalim, zaštiti mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

U povodu početka nove školske godine policija i ove godine provodi akciju 'Poštujte naše znakove' kojom upozorava na prisutnost djece u prometu, a posebno na više od 40 tisuća prvašića.

Policijski službenici tijekom rujna će održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, dijeliti promidžbeni materijal, pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola i kontrolirati brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola, dok će na radiju i televiziji biti emitirani spotovi akcije.

Uoči početka školske godine, u sklopu akcije Poštujte naše znakove - policija upozorava vozače na pojačan oprez. Novih sudionika u prometu - prvašića nešto je više od 40.000 - stoga će u početnim tjednima patrole oko škola biti češće.

U povodu početka nove školske godine predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta obići će 29 škola u zemlji. Ministar Željko Jovanović, uz ostale, posjetit će i Osnovnu školu-Scuola elementare Dolac u Rijeci u kojoj se nastava održava na talijanskom i hrvatskom jeziku.