SAMO ONI KOJI IDU NA VJERONAUK

Djeca početak nastave obilježavaju i u crkvi

02.09.2012 u 20:21

Bionic
Reading

Svi odjeli od 2. do 8. razreda, prvi dan škole, imaju tri nastavna sata. Poslije trećeg sata, s učiteljima, odlaze u crkvu na blagoslov. Sadržaj je to obavijesti koja se nalazi na internetskim stranicama OŠ Antuna Branka Šimića u zagrebačkoj Dubravi

Verica Šimičić, ravnateljica škole, pojašnjava: 'Blagoslov nije obavezan. Obavijest je malo nezgrapno formulirana. U crkvu će ići samo oni koji pohađaju vjeronauk, a to je 98 posto naših učenika', rekla je za Jutarnji list.

U OŠ Dugave prvi dan nastave počinje blagoslovom. No, u ovom slučaju svećenik dolazi u školu i blagoslivlja sve. Tomislav Cvitanović, ravnatelj OŠ Dugave, kaže da do sada nije bilo nikakvih negativnih reakcija zbog te prakse.

Do ove školske godine slično je izgledao i prvi dan nastave u OŠ Rudeš, ali roditelji se s tim nisu slagali.'Neki roditelji su smatrali da se na taj način krše njihova prava pa su preko Ministarstva obrazovanja tražili da se blagoslov u školi ukine', rekla je Mirjana Ljubić, ravnateljica OŠ Rudeš.

U ostalim zagrebačkim školama dolazak svećenika ili odlazak đaka u crkvu nije uobičajen. Svećenici u neke škole dolaze samo kada se obilježavaju Dani kruha. U pojedinim riječkim osnovnim školama postoji običaj organiziranog odlaska na mise za početak školske godine u sklopu nastave vjeronauka, koji je izborni predmet, dok u Gospiću svi učenici od 2. do 8. razreda idu u katedralu.