TRAŽE MANJI PDV NA HRANU

NHS protiv izvoza stočne hrane i žitarica

02.09.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) Mato Mlinarić izjavio je danas u Osijeku kako se ta udruga protivi izvozu stočne hrane, žitarica kukuruza i soje, jer drži da ovih proizvoda u Hrvatskoj neće biti dovoljno, a da će na njihovu izvozu zaraditi samo trgovački lobiji

Na konferenciji za novinare Mlinarić je ocijenio kako bi trgovački lobiji i ove godine htjeli izvoziti te proizvode kojih u Hrvatskoj neće biti u dostatnim količinama, zbog čega će njihova cijena na domaćem tržištu biti ista kao u Francuskoj ili Njemačkoj. Ocijenio je kako bi se u slučaju izvoza tih proizvoda moglo dogoditi da će u proljeće iduće godine oni stočari koji će opstati na tržištu ponovno morati uvoziti taj isti kukuruz i stočnu hranu.

Zamoljen da komentira nakane Ministarstva poljoprivrede da posljedice suše umanji izvoznim carinama te oslobađanjem od plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta, Mlinarić je kazao kako je oslobađanje od zakupa dobar potez za one koji obrađuju zakupljenu državnu zemlju, ali da je suša pogodila i proizvođače koji imaju vlastito zemljište te da i njima treba pomoći.

Smatra kako izvozne carine neće ublažiti štete od suše te da bi jedini pravi način obeštećenja bila intervencija iz državnog proračuna. Na novinarski upit podupire li smanjivanje PDV-a na hranu, Mlinarić je kazao kako su tu ideju njegova udruga te Nezavisni hrvatskih sindikati prvi predstavili javnosti, još u proljeće ove godine.

Znamo da danas neki skupljaju potpise, ali držimo da je smanjivanje PDV-a na hranu nužno i prijeko potrebno te da treba iznositi pet posto, rekao je Mlinarić.