PROSVJED RODITELJA 10-GODIŠNJAKA

Ne žele poslati djecu u školu jer ih jedan učenik maltretira?!

02.09.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Više od polovice učenika 4. razreda Osnovne škole Ante Kovačića u zagrebačkom naselju Špansko sutra, prvog dana nastave, neće otići u školu. U klupe ih ne puštaju roditelji jer traže da se napokon riješi problem s kojim se njihova djeca suočavaju već dvije godine, svakodnevnim fizičkim i verbalnim zlostavljanjem od strane 10-godišnjeg razrednog kolege

Maloljetnom nasilniku, inače odličnom učeniku, nitko ne može stati nakraj, za maltretiranje mu ne treba povod, a za fizički obračun ne bira sredstva – šakama udara u trbuh, vuče za kosu, gađa stvarima, a ne zazire ni od udaranja stolcima i stolovima. Školarci su u dvije godine, koliko su izloženi nasilništvu, već navikli kući dolaziti uplakani, s modricama, a brojni su se zbog straha tek nedavno povjerili roditeljima, piše Večernji list

Iako su se učenici, čim je došao u školu, počeli žaliti, vjerovali smo da je takvo ponašanje odgovor na promjenu sredine i da će to prestati, no on je postajao samo gori', kaže otac djevojčice koja je u trenutku kad je nasilni učenik nasrnuo na školskog kolegu krenula po pomoć, no ubrzo ju je stigao i uhvatio za vrat.

Primjeri drugih desetogodišnjaka koji s D.H.T. dijele učionicu šokantni su – jednog redovito pljuska i vuče za kosu, drugi je, nagnut nad bilježnicom dobio stalkom za kišobran u glavu, djevojčicu, znatno slabiju od sebe, klupom je pritisnuo uza zid, udarajući je šakama i nogama po cijelom tijelu. Detaljni opisi školaraca, a onda i potvrde ostalih učenika koji od straha nisu uspjeli pomoći žrtvi na koju se namjerio toga dana, natjerali su roditelje da uzmu stvari u svoje ruke.

Sa slučajem su upoznate sve institucije – od škole, centra za socijalnu skrb, Ministarstva obrazovanja i Agencije za školstvo, no osim birokratskih evidencija, ništa nije napravljeno da se nasilje zaustavi. Dapače, roditelji upozoravaju da je i otac učenika 'kratka fitilja'.

'Na roditeljskom sastanku otac maloljetnog nasilnika verbalno je napao učiteljicu i otad je sin postao još gori. Uostalom, krajem školske godine učenik je dobio ukor jer je fizički nasrnuo na učiteljicu', kažu roditelji. Učiteljica Ljiljana Kahlina o slučaju ne želi govoriti, a otac učenika poručuje – nasrtaja na učiteljicu nikada nije niti bilo.

Ništa rječitiji nije bio ni ravnatelj škole Jozo Hrga.'Kako vam pada na pamet zvati me na moj slobodan dan? Mi u školi imamo svoje priopćenje i ako bude trebalo, dat ćemo ga medijima.'

O slučaju je obaviješten i Centar za socijalnu skrb, no o detaljima, kažu, ne smiju izlaziti u javnost jer je riječ o maloljetnoj osobi. Roditeljima je prekipjelo – ako nasilnika ne mogu izolirati iz sredine, odlučili su izolirati svoju djecu i upisati ih u susjednu školu – Tituša Brezovačkog. Bezuspješno! Molbe su slali pojedinačno, ali s jasnim ciljem – formirajte novo razredno odjeljenje za ostale učenike.

Roditelji prozvanog dječaka sve optužbe odbacuju. 'Naše dijete zapravo je žrtva izlagana diskriminaciji, te opasnim oblicima, pri čemu su i škola i druge institucije suodgovorne za postojeće stanje. Važan detalj koji oslikava stvaran uzrok problema ogleda se u činjenici da je nama cijelu proteklu školsku godinu, od strane učiteljice, bio zapriječen dolazak na roditeljske sastanke. Supruga je, u visokom stupnju trudnoće, bila izložena verbalnom i umalo fizičkom maltretiranju od grupe roditelja, te same učiteljice, koja se tome nije suprotstavljala, već je to svojim ponašanjem čak i omogućila. Postojanje takvog stanja utvrdio je i inspektor, koji je, po podnošenju naše prijave Dječjoj pravobraniteljici, izvršio nadzor', zaključio je otac dječaka.

'Tvrdim da je to sve maslo učiteljice koja je inicirala histeriju u razredu. Svi tvrde da je on zlostavljao, a on je od silnog mobbinga koji proživljava počeo mucati', kaže D. D., majka dječaka, inače odličnog učenika.