HDZ-OVI 'JUŽNJACI' O 'ILUZIJAMA'

'Ministar Hajdaš Dončić opet zbunjuje građane'

01.09.2012 u 16:12

Bionic
Reading

Čelnici županijskog HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednik Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić danas su se na konferenciji za novinare osvrnuli na priopćenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u vezi s racionalizacijom plovidbe u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca ove godine

Bačić je ocijenio kako će nakon 1. listopada, kada da se na Jadranu ukida 25 posto brodskih linija, posebno teško biti oštećeni stanovnici otoka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

'Nije prvi puta da ministar Siniša Hajdaš Dončić dovodi u zabludu građane Dubrovačko-neretvanske županije, pa tako nakon brojnih varijanti više nitko ne zna hoće li, kada i kako građani hrvatskoga juga biti povezani s ostalim dijelovima Hrvatske. Na tragu tog zbunjivanja građana je i jučerašnje priopćenje Ministarstva pomorstva a novim sustavom povezivanja naši otoci vraćaju se u 60-te i 70-te godine prošlog stoljeća', izjavio je predsjednik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Bačić.

Župan dubrovačko-neretvanski Dobroslavić kazao je kako ovaj prijedlog pokazuje kako Vlada zapravo ne razumije probleme otoka i hrvatskoga juga.


'Znamo da je Vlada u objektivnim teškoćama, ali ih ne može rješavati tko živi u iluzijama i ako se prema građanima ponaša podcjenjivački i bahato jer to nije radila niti jedna Vlada do sada', dodao je.

Nikola Dobroslavić
Branko Bačić predložili su da ukoliko Vlada nije u stanju rebalansom proračuna osigurati sredstva za održavanje brodskih linija da brodare oslobađa plaćanja cestarine po litri goriva koje se koristi za plovidbu, a iznosi 1,2 kuna po litri goriva.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jučer je priopćilo kako bi se racionalizacijom javnoga linijskoga pomorskog prijevoza izvan sezone uštedjelo 38,1 milijun kuna. Ministarstvo je istaknulo kako se predložene mjere odnose na racionalizaciju javnoga linijskoga pomorskog prijevoza izvan sezone smanjenjem broja uplovljavanja u neke luke na dan i prilagođavanjem stvarnim prometnim potrebama. Cilj je ušteda, a procjenjuje se da bi ona bila 38,1 milijun kuna. Prijedlozi moguće racionalizacije odnose se isključivo na izvansezonski plovidbeni red od 1. listopada do 31. prosinca 2012. i smanjenje broja onih linija na dan na kojima je smanjen promet putnika, kažu u Ministarstvu.