Hrvatska POTOP U ZADRU

Stotine poplavljenih objekata, prometnice pretvorene u bujice

  • Autor: L.A.
  • 1.9.2012 23:02:14
  • 1.9.2012 12:19:28

Prvi dan rujna Zadrani će pamtiti po velikom grmljavinskom nevremenu praćenom jakom kišom, pljuskovima i tučom

Sve je počelo oko pet sati ujutro, a smirilo se tek oko 10:30 kada se živost vratila u grad. Umjesto uobičajenih subotnjih radnji, građani uglavnom saniraju štetu. Vatrogasci su zaprimili više od 100 poziva zbog poplava, sve raspoložive snage su na terenu, a građani se mole za strpljenje jer se operativci drže liste prioriteta.

Na prometnicama je vladao totalni kaos. Zarobljeni automobili i vozači, izbijeni šahtovi, poplavljeni kolnici i nogostupi, isključeni i pokvareni semafori... Bujice su onemogućile promet žilama kucavicama grada poput Tuđmanove ulice, Ulice Hrvatskog Sabora i Zrinsko-Frankopanske, a jednaka slika vladala je u svim dijelovima grada.

212175,211164,211107,205550
Sustav odvodnje jednostavno nije bio spreman primiti toliku količinu vode, kiša je zadarske ulice i dvorišta pretvorila u potoke i rijeke. Na Meladi je iz podzemlja novouređene ulice s kolektorom izbijao pravi vodoskok. Na raskrižju Puta Murvice i Ulice Hrvoja Ćustića kanalizacijski šaht je po sredini prometnice podigao asfalt.

Velike su štete i u staroj jezgri grada. Na Kalelargi je poplavio kafić, potopljen je antički Forum, a koliko je kiše palo, još uvijek nije poznato jer su iz zadarske metrološke postaje najavili sljedeće mjerenje za 14 sati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još