REAKCIJE NA PAD BDP-A

'Vlada nas je iz recesije gurnula u depresiju!'

31.08.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto, krenule su i prve reakcije oporbe

Među prvima reagirao je šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, za kojeg je ovakav pad gospodarstva, najveći u posljednje dvije godine, očekivan.

'S obzirom na nastavak neoliberalne politike i mjere štednje, očekivalo se da će doći do pada. To je rezultat restriktivne monetarne i fiskalne politike, rezultat pada kupovne moći građana, ali i rezultat nedostatka investicija u proizvodnji', rekao je Lesar za tportal.

Što se pak tiče Vlade, premijer Zoran Milanović iz Rijeke je poručio da je Vlada više očekivala ove godine, no da 'u Vladi ne plaču zbog teške situacije'.

'Možda Vlada ne plače zbog teške situacije i pada BDP-a, ali plaču građani. Mi ne samo da možemo očekivati daljnji pad BDP-a u posljednjem kvartalu, nego nas očekuje i pad proizvodnje, rast cijena, pad plaća, rast nezaposlenosti... to je jedna zatvorena spirala. I ja ne mogu vjerovati da oni ne vide tu spiralu i da ne vide da svojim postupcima samo produbljuju krizu', zaključio je Lesar

Ovakav pad BDP-a bio je očekivan i za šefa HDZ-ovog Odbora za financije Gorana Marića. 'Ovaj podatak nikoga ne može čuditi. To se znalo i svi paramatri su upućivali da će se to dogoditi. U ovakvom stanju recesije ne možete izvršiti snažnu poreznu presiju i očekivati gospodarski rast. Oni su ovakvom poreznom presijom iz recesije Hrvatsku gurnuli u depresiju', prokomentirao je Marić za tportal.


IPAK SLIJEDI REBALANS PRORAČUNA?

Osim pada BDP-a, nadu ne ulijeva ni jučer objavljena informacija da su sva ministarstva probila proračun za 800 milijuna kuna. no, unatoč tome podatku ministar financija Slavko Linić uvjerava da rebalansa proračuna neće biti te da će taj novac može uštedjeti do kraja godine.

'Tu su manja primanja na plaću, dodaci na plaću, prekovremeni rad i ugovori o djelu. To neka naprave i to će biti do kraja godine riješeno', kazao je ministar financija i potvrdio kako smanjenja plaća u ministarstvima neće biti.

Da se može, ali neće uštedjeti smatra pak HDZ-ov Goran Marić

'Može se nadoknaditi minus, ali sve njihove dosadašnje aktivnosti pokazuju da do rebalansa mora doći', rekao je Marić, koji je ideje za uštede ipak zadržao za sebe.

Što se pak tiče Dragutina Lesara, on bi za procjenu eventualnih ušteda ili preraspodjela u proračunu trebao vidjeti izvještaj o izvršenju proračuna.

'Ministar Linić jučer je bio izričit kada je rekao da rebalansa neće biti, a ja bi rekao da oni obično kad su izričiti onda znači da još uvijek ne znaju što treba napraviti. Volio bih da jesensko zasjedanje Sabora započne obraćanjem premijera i da on da prikaz stanja u financijama, ekonomiji, investicijskim projektima. Ako je ikada bilo potrebe za raspravom s premijerom i ministrima, onda je to sada', zaključio je Lesar