Hrvatska ERIK MOHOROVIĆ

Ravnatelja AUDIO-a Norvežani tuže za prijevaru od 16 milijuna kuna

Protiv ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Erika Mohorovića njegov bivši poslodavac, norveška tvrtka Verdispar, podnio je dvije tužbe za prijevaru jednu tešku 16,1 milijun kuna i drugu 357.011 kuna.

Tako se Mohorović, koji u AUDIO-u upravlja s imovinom vrijednom 42 milijarde kuna, našao pred teškim optužbama Norvežana za koje je radio do 2010. godine. U Verdispar Internationalu, hrvatskoj tvrtki norveškog investicijskog fonda EELD koji je imao velike planove ulaganja u razvoj nekretnina u Hrvatskoj vrijedne oko 15 milijardi kuna.

Eirik Forthun, direktor EELD-a, za Večernji list je potvrdio da je tužba koja se tiče spornih 357.011 kuna podnesena u rujnu 2011. godine, ali da prvo ročište još nije održano.

Prema njegovim riječima Mohorović je, odlazeći iz Verdispara ssam sebi isplatio otpremninu od šest neto plaća.

'Potpisao je sporazum o prestanku radnog odnosa i menadžerski ugovor sa samim sobom i on je odobrio taj iznos za sebe, bez ikakvog znanja uprave i odbora u Oslu', pojasnio je Forthun.

Mohorovića bivši poslodavci optužuju i da je bez njihova dopuštenja kupio zemljište u Županji pa sad traže odštetu od 16,1 milijuna kuna. Sporni slučaj opisan je u bilanci EELD-a. Norvežani terete Mohorovića da je ugovorio kupnju zemljišta, podigao kredit i platio dio iznosa za to zemljište unatoč tome što je Uprava u Oslu obila prijedlog o kupovini istog.

Za kupovinu zemljišta Mohorović je podigao kredit u iznosu od 10,6 milijuna kuna. Za isplatu zemljišta tvrtki Strateški plan u vlasništvu Tomilslava Radoša ostalo je još 15,3 milijuna kuna koje Norvežani odbijaju platiti. Forthune je potvrdio za Večernji list da je tužba podnesena i u tom slučaju i da je ukupupan iznos koji potražuju od Mohorovića i još dvije odgovorne osobe 16,1 milijun kuna.

Mohorović je pak kazao da ne zna da protiv njega postoji tužba po bilo kojoj osnovi i da je sve u vezi sa zmljištem u Županji obična insinuacija.

Dok nije imenovan za ravnatelja AUDIO-a radio je u Londonu kao konzultant, a njegov dolazak na čelo državne agencije najavio je Radimir Čačić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još