MILANOVIĆ NA 'ZLATNIM ŽICAMA'

'Ovo nije zabava od niskih strasti, kruha i igara'

30.08.2012 u 22:01

Bionic
Reading

Otvarajući danas predvečer u Požegi Glazbeni festival 'Slavonija 2012.', najveću tamburašku priredbu u tom dijelu Slavonije, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović rekao je kako takvi događaji utvrđuju naš identitet i u teškim vremenima kao što su današnja, daju vjeru i samopouzdanje, a bez vjere i samopouzdanja, nema pobjede nad izazovima i teškoćama.

Zoran Milanović rekao je otvarajući Glazbeni festival 'Slavonija 2012.' kako u današnjim kriznim vremenima 'postoje dvije vrste zabave - one niskih strasti 'kruha i igara'' te

one poput zabave u Požegi, zabave i proslave plemenitih strasti i dobrih običaja koja nam govori tko smo i što smo. Kako je s tim u vezi istaknuo predsjednik vlade, u Europi nema naroda koji je tako mali kao naš, a tako različit s toliko dijalekata, jezika, nošnji i običaja, a opet jedinstven.

Prije otvorenja festivala premijer Milanović bio je u svečanoj povorci kojoj su na čelu bili članovi konjogojske udruge 'Vallis Aurea' te predstavnici mnogobrojnih folklornih društava. Obišao je i štandove postavljene za Sajam starih zanata i sastao se s članovima Europskoga tamburaškog orkestra.

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko pozdravio je goste ističući da će Požega idućih dana biti središte tamburaške glazbe Hrvatske.

Sutra je na programu Večer pjesme i vina te koncert klape 'Cambi' iz Kaštel Kambelovca, a održat će se i tradicionalna 'Fišijada' na kojoj će se, kako se očekuje, okupiti desetak tisuća ljudi.