TUŽNA OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE

Majka i supruga stradalih vatrogasaca: Imam osjećaj da su ubijeni

30.08.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Na otoku Kornatu obilježena je peta obljetnica stradavanja 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica. Njihova su imena Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33) i Ivica Crvelin (52), a od ozljeda preminuli Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24) i Marinko Knežević (52)

Obitelji, prijatelji i kolege vatrogasci nakon svete mise položili su vijence na mjestima stradavanja vatrogasaca. I pet godina nakon najveće tragedije hrvatskog vatrogastva na Kornatu se osjeti tuga i patnja, ali i razočaranje jer se ni danas ne zna što se dogodilo na Kornatu i zašto su vatrogasci stradali.

'Ne znam ni danas ni što, ni zašto se dogodilo, a ja imam osjećaj kao da su ih ovamo namjerno poslali i da su ovdje ubijeni. Mislim da neću doživjeti da se sazna prava istina. Teško mi je', rekla je Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca Ante i Ivice Crvelina. I roditelji poginulog vatrogasca Marka Stančića, najmlađe žrtve kornatske tragedije, Divna i Dinko razočarani su činjenicom što ni nakon pet godina ne znaju istinu, piše Večernji list

'Odlazim na gotovo svako suđenje i jasno je da je presuda donesena puno prije nego što će suđenje biti završeno jer u pet godina nitko nije osuđen. Njih osamdeset posto lažovi su koji nisu govorili istinu, a istina je sto posto suprotna od njihove priče o eruptivnom požaru', rekla je Divna Stančić.


GSS-ovac Stipe Božić prisjetio se na Kornatu trenutka spašavanja stradalih vatrogasaca. 'Sudjelovao sam u više stotina spašavanja, ali ovo je na mene ostavilo najveći utisak. Kad sam se spustio dolje iz helikoptera, mislio sam da ću poludjeti od onoga što sam vidio. Nikada neću zaboraviti taj dan', rekao je Božić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon polaganja vijenaca izjavio je: 'Tužno je biti tu. Svi osjećamo pijetet prema žrtvama vatrogasaca koji su stradali ovdje na otoku. Istina je da postoje dvojbe i da roditelji ne mogu biti mirni dok ne doznaju istinu. U ovom trenutku traje sudski postupak u koji se ne možemo miješati. Ali točno je da se roditeljima može pomoći, odnosno da im se može dati prava informacija kako bi neke sumnje nestale bez obzira na presudu.'