NEZADOVOLJAN VLADOM

Hrg: Ulazimo u veliku maglu

30.08.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Krajnji je trenutak da Vlada RH snizi stopu PDV-a na hranu, ne samo zbog ekonomskih prilika, nego i zato što će to biti puno teže, ako ne i gotovo nemoguće nakon ulaska Hrvatske u EU, ustvrdio je u Varaždinu predsjednik HSS-a Branko Hrg najavljujući skoru stranačku akciju za smanjenje PDV-a

U stotinjak gradova i mjesta, kako je napomenuo, od 1. rujna građani će imati mogućnost da potpišu zahtjev Vladi RH za manji PDV-e na hranu od 1. siječnja iduće godine.

'Svjesni smo da bi trenutno smanjenje bilo teško provesti, pa zato predlažemo 1. siječnja iduće godine. To je krajnje vrijeme, jer nakon ulaska u EU morat ćemo zaboraviti ne samo nultu stopu PDV-a na kruh i mlijeko, nego i samostalno donošenje stopa budući da će nam za to trebati suglasnost. A ne treba sumnjati da će prilikom davanja suglasnosti ostalih 27 članica se voditi svojim interesima', upozorio je predsjednik HSS-a te naglasio da će smanjenje PDV-a na hranu biti okosnica programa stranke, ako to ne prihvati Vlada.

Hrg smatra da bi se smanjenjem PDV-a na hranu, koji u Hrvatskoj za većinu proizvoda iznosi 25 posto, dok je u okruženju 10-ak posto, potaknulo proizvođače na legalnu proizvodnju i prodaju, a građane na veći potrošnju u domaćim trgovinama pa pad prihoda državnog proračuna zbog niže stope ne bi bio značajan.

'Nužno je pomoći poljoprivredi koja trpi zbog suše, jer bi mogla nestati proizvodnja u Hrvatskoj, ako ne kod velikih, onda kod malih proizvođača. Rekli smo Vladi da treba smanjiti PDV na hranu, da treba aktivirati robne rezerve te 500 milijuna kuna zbog suše kako bi se išlo u sjetvu. No ništa se ne poduzima, štoviše govori se o uvozu svinja bez carine pa se čini kako je to i intencija Vlade. Ulazimo u veliku maglu i nesređeno vrijeme u kojem se bavimo samo kadroviranjima, umjesto da se prihvaćaju rješenja stručnjaka', ustvrdio je Hrg dodavši da će se provjeriti isplata zaostalih poticaja.