Hrvatska 'GRAĐANI NE MOGU BITI GLADNI'

HSS skuplja potpise za smanjenje PDV-a na hranu

HSS ove subote, 1. rujna u 10 sati diljem Hrvatske kreće u akciju prikupljanja potpisa za zahtjev Vladi da smanji PDV na hranu na 10%. Također upućuju poziv svim udrugama i sindikatima koji su također pozivali na ovaj potez da im se priključe svojim potpisima. S obzirom da Vlada dosad nije reagirala na ovaj stranački zahtjev, nadamo se da će reagirati na potpise građana, rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg te dodao kako Hrvati u svojoj državi ne mogu biti gladni

Ravnatelj HSS-ova ravnateljstva za gospodarsku politiku, poduzetništvo i financije Damir Novotny upozorio je kako je porezna potrošnja u Hrvatskoj jedna od najvećih u Europi, te kako Vladina ekonomska politika ide u krivom smjeru. Hrvatska uz Mađarsku ima najviši PDV u Europi, a sve zemlje članice Europske unije imaju uvedenu nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode koja se kreće od sedam do devet posto.

'Uvođenjem snižene stope PDV-a prije ulaska u EU ostvario bi se učinak snižavanja cijena domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uskladio s cijenama iz okruženja te bi se povećala potražnja za domaćim proizvodima. Istina je da bi snižavanje stope PDV-a u prvoj godini primjene imalo negativan utjecaj na proračun, no nakon te godine povećana potrošnja i domaća potražnja bi povećala apsolutne iznose primitaka u državni proračun, pa bi se taj negativni učinak u kasnijim godinama eliminirao', objasnio je Novotny.

S obzirom na tešku jesen koja se najavljuje, izvjesno je da bi građani mogli biti prisiljeni u kupovinu odlaziti u susjedne zemlje, što će samo smanjiti domaću potrošnju i dovesti do novih problema.

209630,209432,209355,209711
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još