DIREKTOR ZAMP-A PRIZNAO

'I ja sam ilegalno skinuo stvari s interneta!'

29.08.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je Federalni sud u Massachusettsu Joelu Tenenbaumu potvrdio presudu zbog ilegalnog skidanja i daljnje distribucije 31 pjesme s internetske stranice za dijeljenje glazbe, postavilo se pitanje kakva je situacija kod nas. ZAMP, koji nadzire autorska prava u Hrvata, još nije podnio nijednu prijavu za skidanje glazbe s interneta, možda i zato što bi prijava mogla doći i u ruke ZAMP-ovog direktora

'Svakako da jesam nešto ilegalno skinuo s interneta', tim riječima je u dnevniku Nove TV direktor ZAMP-a Nenad Marčec priznao da je i on sam ilegalno skidao stvari s interneta. Naime, prema podacima koji su izneseni u prilogu Nove TV, čak 99,9 posto audio i video materijala skinutih s interneta u Hrvatskoj je ilegalno.

Međutim, iako su svi svjesni da kršenja zakona ima, posljedica još uvijek nije bilo. 'Za skidanje s interneta još nismo podnijeli nijednu prijavu', kaže Marčec.

Osim kazni, pa i onih astronomskih, kakvu je zaradio Tenenbaum u Americi, svjetske vlade i države zapravo nemaju efektivno oružje za zaustavljanje ilegalnog downloada.

'Zaštititi autorska prava u potpunosti je nemoguće. Jedino da se zabrani internet', zaključuje internetski stručnjak Ivica Ostojić.