Hrvatska POVJESNIČAR SPEKULIRA OKO JASENOVCA

Margelov institut traži pokretanje postupka protiv Stjepana Razuma

Židovska organizacija Margelov institut zatražila je od DORH-a i MUP-a da hitno pokrenu postupak protiv svećenika, povjesničara i voditelja Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, dr. Stjepana Razuma

Margelov institut traži procesuiranje Razuma zbog intervjua Hrvatskom listu u kojemu je, između ostalog, izjavio da Jasenovac nije bio polje sustavnog uništenja, nego radni logor, da ustaše nisu bili koljači i zločinci, a da je 'Za dom spremni' jedan od ljepših pozdrava hrvatskog naroda. Takve je izjave osudio i predsjednik države Ivo Josipović koji poručuje da je 'Jasenovac simbol zla koje nitko u civiliziranom svijetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smio ignorirati'.

'Predsjednik se odlučno suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i holokausta te zločinačkog karaktera ustaške NDH', stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Židovska je organizacija, pak, Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću poslala pismo u kojemu upozorava da Razumove izjave podliježu kaznenom progonu, piše Jutarnji list.

'DORH i MUP trebaju reagirati temeljem Kaznenog zakona, članka 325., budući da postoji osnovana sumnja da se radi o nijekanju genocida i zločinačkog karaktera ustaške NDH koje se kao takve odriče i Ustav RH', poručuje direktor Margelova instituta, Alen Budaj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još