Hrvatska PROVODI SE REFERENDUM

Odgođeno još jedno mirenje Vlade i sindikata

Mirenje između Vlade i četiri sindikata javnih službi nastavit će se nakon što sindikati provedu referendum među članstvom o dodatku sporazuma koji je Vlada predložila u procesu mirenja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima

Sindikati učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara provest će referendum 12. i 13. rujna, a nastavak mirenja zakazan je za 15. rujna, rečeno je nakon današnjeg drugog kruga postupka mirenja.

Na sastanku 15. rujna vidjet ćemo je li postupak mirenja uspio ili ne, rekao je novinarima Mrsić.

I iz Odnosa s javnošću Vlade kratko je priopćeno da se mirenje u kolektivnom radnom sporu oko izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe nastavlja te da će se idući sastanak održati 15. rujna, nakon što sindikati provedu referendum o prihvaćanju dodatka 1. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, koji je u procesu mirenja predložila Vlada.

Do mirenja je došlo nakon što su četiri sindikata javnih službi - tri sindikata prosvjete i znanosti te sindikat medicinskih sestara, odbila Vladin prijedlog izmjena TKU-a kojima bi zaposleni u javnim službama ostali bez regresa i dvije božićnice, te sa smanjenim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz. Sindikati traže da se prethodno o tome izjasni njihovo članstvo na referendumu te da im se ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno nakon što zemlja izađe iz krize.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još