JOVANOVIĆ ODBACUJE ODGOVORNOST

'Nismo smanjili plaće! Pogriješila su računovodstva škola!'

27.08.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Nakon što su prosvjetari najavili tužbe zbog smanjivanja plaća za srpanj, o svemu se oglasio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, kazavši da je Ministarstvo poslalo jasne dopise školama te da je do smanjenja moglo doći samo greškom računovodstva škola

'Odobrena sredstva za isplatu plaće obračunata su po osnovici koja iznosi 5.108,84 kune. Zaposleniku se za vrijeme korištenja godišnjeg odmora isplaćuje naknada plaće u visini njegove prosječne mjesečne plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca. Sukladno Sporazumu o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti od 25. studenoga 2006. godine, u ukupnim sredstvima odobrena su i sredstva za isplatu dodatka do 2,3 posto ugovorenog za 2012. godinu koji je uključen u obračunskom koeficijentu. Od 1. kolovoza 2012. godine neće se isplaćivati uvećanje koeficijenta složenosti poslova ovisno o godinama staža', stoji u dopisu koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo svim školama i učeničkim domovima.

Jovanović: Manje plaće spinovi su medija i sindikata

No unatoč tome mnogi učitelji i nastavnici bili su šokirani kada im je na račune sjela plaća za srpanj, koja je nekima bila smanjena i do 800 kuna. Iako je Vlada donijela odluku o ukidanju takozvanog prosvjetnog dodatka, dio sindikata tvrdi da se to nije smjelo dogoditi već sada, tijekom godišnjih odmora, te su zbog toga Vladi priprijetili tužbama.

Iako dio sindikata koji se trenutno nalazi u postupku mirenja s Vladom nije htio komentirati smanjenje plaća učiteljima i nastavnicima, resorni ministar Željko Jovanović kaže da odluka o smanjenju plaća za srpanj nije došla iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

'Ovo ministarstvo je vrlo odgovorno ministarstvo i svi dopisi koji su išli o isplati plaća tijekom godišnjih odmora su više nego jasno istaknuli da se svim učiteljima i nastavnicima tijekom godišnjih odmora trebaju isplatiti plaće koje su prosjek prethodna tri mjeseca. Nikakav problem nije nastao u Ministarstvu, a ako je došlo do manjih isplata plaća, onda je to greška računovođa u školama. Ministarstvo će se potruditi da se to ispravi. Mislim da je to spin novinara i jednog sindikata koji pokazuje kako se ponekad neodgovorno odnosi prema ovom ministarstvu, ali i prema učiteljima i nastavnicima, jer se želi stvoriti afera tamo gdje je nema', prokomentirao je Jovanović