Hrvatska MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Carinama protiv poskupljenja hrane

Ministarstvo poljoprivrede Vladi će predložiti donošenje uredbe vezane uz izvozne i uvozne carine kojima će se pokušati stabilizirati situacija u slučaju nedostatka hrane u stočarskoj proizvodnji, ali i umanjiti mogući negativan efekt na poskupljenje hrane, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za radnoga posjeta Poljoprivrednom poduzeću Orahovica.

'Robne rezerve nisu u ingerenciji Ministarstva poljoprivrede, a ideje pojedinih kritičara da treba robne rezerve staviti na tržište nisu nešto što se može napraviti u vrlo kratkom roku. Moramo vidjeti što imamo i kolike su mogućnosti s obzirom na proračunska sredstva koja robne zalihe imaju', naglasio je ministar Tihomir Jakovina.

Komentirajući nemogućnost isplate novčane naknade poljoprivrednicima čiji je urod pogođen sušom rekao je da je Vlada vrlo odgovorno iznijela mjere kojima može pomoći. 'Mislim da će ona biti prava pomoć', rekao je ministar dodavši da su iznosi navedeni u zahtjevima nekih poljoprivrednih udruga prilično nerealni.

'Kao odgovorna Vlada rekli smo što možemo napraviti i puno je važnije da izradimo kvalitetan sustav za naredni period, a tu je vrlo važan sustav osiguranja', istaknuo je.

Ministar je za sljedeći tjedan najavio početak razgovora s osiguravajućim kućama te naglasio da Vlada želi pronaći rješenje po uzoru na većinu europskih zemalja.209089,208899,210291,210960
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još