ZAGREBAČKO SMEĆE

Laburisti: Na Jakuševcu se događa politička korupcija

25.08.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je da će se pokušati donijeti pravedne odluke koje su dobre za sve Zagrepčane, kao i za one najugroženije na području odlagališta otpada na Jakuševcu, ali sve mora biti u skladu sa zakonom

'Mi moramo riješiti problem Jakuševca koji se, nažalost, nije riješio posljednjih 20-ak godina, u skladu s onime što rade pametniji i razvijeniji od nas, a to je primarna selekcija otpada i iskorištavanje otpada kao sirovine za proizvodnju energije', kazao je Bernardić.

Upitan je li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svojim obećanjima Jakuševčanima na neki način ucijenio Skupštinu, Bernardić je odgovorio da je pravedno na neki način obeštetiti ljude koji žive u blizini odlagališta otpada, dok se ono ne zatvori. Napomenuo je i da je zato dva dana ranije dobio jamstvo ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića o čemu je obavijestio i Jakuševčane.

'Kroz jedan oblik ekološke rente treba obeštetiti one koji žive u neposrednoj blizini odlagališta, to je pravedno i ljudski', kazao je Bernardić ponovivši da je za sve ustupke jedini uvjet da sve bude po zakonu i u interesu 800 tisuća Zagrepčana.

Na novinarsko pitanje hoće li odštetu za umanjenu vrijednost zemljišta primati svi Jakuševčani (do sada ju je primao samo dio stanovnika), Bernardić je podsjetio da po Zakonu o otpadu više nije moguće isplaćivati naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina. No, rekao je, novi Zakon o otpadu predviđa da će jedinice lokalne samouprave pa i Grad Zagreb moći, ako žele, dati obeštećenje onima koji žive u neposrednoj blizini odlagališta.

S druge strane, Laburisti Deblokadom zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec jučer se dogodio klasičan primjer političke korupcije na koju Hrvatski laburisti-Stranka rada ne pristaje, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare na Jakuševcu potpredsjednik Hrvatskih laburista i saborski zastupnik Branko Vukšić.

'Ovo što su jučer dogovorili tihi partneri, znači SDP i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić s Jakuševčanima, eklatantno je kršenje svih demokratskih pravila. To je samo točka na 'i' vladavine dvaju odličnih partnera", rekao je Vukšić dodavši da se "dvanaest godina nije radilo ništa, uljepšavalo se Zagreb, palila su se neonska svjetla a ispod tih neonskih svjetala je velika trulež".

Istaknuvši da je "slika Jakuševca zapravo slika dvanaest godina vlasti SDP-a i Milana Bandića" Vukšić je naveo da se u "Zagrebu popločuje trg svom poslovnom partneru, u Zagrebu se rade fontane, u Zagrebu se razmjenjuje vrlo bogato korisno zemljište s nekorisnim zemljištem koje ima 20 puta manju vrijednost, a da nitko ne reagira, pa ni DORH ni policija, u Zagrebu se rade 'zlatni' WC-i, događa se kriminal koji nitko ne sankcionira".

Vukšić je ustvrdio da nijedna stranka nije rekla nijednu ozbiljnu rečenicu o Jakuševcu jer desni računaju na Bandića s kojim će možda koalirati i kandidirati ga za gradonačelnika, a lijevi se neće zamjerati SDP-u jer će ih odbaciti.

"Hrvatski laburisti neće tikve saditi ni s jednima ni s drugima, mi smo stranka koja će služiti građanima ne samo Zagreba nego Republike Hrvatske", poručio je Vukšić i najavio da će Laburisti imati i svoga kandidata za zagrebačkog gradonačelnika te da će najesen, kada počne predizborna kampanja, iznijeti cjelovito rješenje za Jakuševac, ali i upravljanje gradom.

Istaknuo je da se svakoga dana odloži 950 tona smeća, a pravilnim gospodarenjem trebalo bi se odložiti samo 45 tona. "Odgovornost leži na Gradskoj skupštini, na Milanu Bandiću i na predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Ivi Čoviću, jer Holding je prvi koji je zadužen za gospodarenje otpadom", ustvrdio je Vukšić.

Osvrnuvši se na jučerašnju izjavu ministra zaštite, okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, potpredsjednik stranke Zvonimir Međeral upitao je što je s optužbom za Gradsku skupštinu, s obzirom na to da ona nadzire rad Zagrebačkog holdinga u čijem je sastavu i Jakuševec.