POLITIČKA ANALIZA

'Josipović zanemaruje ustavnu ulogu i produbljuje raskol srpske manjine'

24.08.2012 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović jučer je u svome uredu na Pantovčaku ugostio jednog od najoštrijih kritičara predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca – šefa Srpske narodne stranke Milana Rodića. Time se Josipović očigledno svrstao na jednu stranu i produbio sukob unutar srpske manjine

Predsjednik Ivo Josipović posljednjih tjedana sukobljava se putem medija s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem i pri tome šalje poruku svim udrugama i strankama srpske manjine da su dobrodošli u njegov ured. Tako je jučer ugostio predsjednika Općine Trpinja Nikolu Lazića (nekadašnji član Nove srpske stranke) i predsjednika Srpske narodne stranke Milana Rodića koji se godinama bori protiv SDSS-a - najveće srpske stranke u Hrvatskoj čiji je Pupovac potpredsjednik.

Josipović je svojim gostima jučer dao podjednaku pozornost kao i svojim kolegama predsjednicima drugih zemalja pa su tako Lazić i Rodić izjave nakon sastanka davali u svečanoj dvorani. S Pantovčaka su njihove kritike na račun Milorada Pupovca dobile veću pozornost nego ikada do sada:

'Pupovac je opasan po srpsku zajednicu, a postao je nezgodan i za hrvatsku vladu', rekao je predsjednik SNS-a Milan Rodić optuživši ga da ucjenjuje vlast 'bilo lijevu ili desnu'.

'Pupovac je vladajućima govorio da će u Briselu reći da Srbi u Hrvatskoj žive dobro, da teče med i mlijeko, ali da za to treba novac', nastavio je Rodić i prozvao Pupovca zbog primanja više od 7,6 milijuna kuna za Srpsko narodno vijeće koje je, kako tvrdi, dobio 2008. iz pričuve od Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Predsjednik Ivo Josipović govorio je da se ne bavi problemom srpske nacionalne manjine na osobnoj razini te da ga zanimaju načelni problemi, dok je s druge strane optužbe svojih gostiju uvažio poslavši snažnu poruku: 'Ovi problemi su vrlo ozbiljni i treba ih što prije početi rješavati!'

Politički analitičar Višeslav Raos upozorio je na kontradiktornost u koju se zakopao predsjednik Josipović: 'Predsjednik bi trebao čuvati ustavne vrijednosti, raditi na pluralizmu i baviti se, u bilo kojem sporu, načelnim pitanjima, kao što je i sam rekao, ali to treba i raditi. Ovakvim sastancima na kojima nema i Pupovca, samo produbljuje raskol i slabi srpsku nacionalnu manjinu.'

Raos ističe da je vrlo važno što je cijeli spor Josipovića i Pupovca započeo nakon konflikta s novinarima tjednika Novosti. Nakon toga se, kaže, otvorila tema o mehanizmima manjinske politike, o čemu zasigurno treba raspravljati, ali ne na relaciji predsjednik – novinari:

'Predsjednik mora biti predsjednik svih građana i ne bi se smio svrstavati i unositi razdor. On ovim uplitanjem jasno preferira jednu stranu protiv druge i zanemaruje svoju ustavnu ulogu', kritizirao je Raos Josipovića i upozorio da se situacija samo zaoštrava te da nije prikladno da jedan predsjednik polemizira na ovakav način s urednicima medija koji ga kritiziraju.