UPOZORENJE ZAVODA ZA TOKSIKOLOGIJU

Kamioni puni smeća mogli bi eksplodirati!

24.08.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) danas su upozorili da u uvjetima visokih temperatura kamioni za odvoz smeća parkirani na prilaznoj cesti Prudinec na Jakuševcu postaju velika opasnost, kao i da su zbog velike količine metana moguće i eksplozije

U priopćenju navode kako je poznati problem da Zagreb nema gdje s otpadom, ali da problem postaje mnogo veći kada se uzmu u obzir visoke temperature na kojima se grad posljednjih dana prži.

'Trenutno najveća opasnost postaju kamioni za odvoz smeća koji stoje parkirani na prilaznoj cesti Prudinec. U njima se stvaraju velike količine metana, plina koji je eksplozivan. Na visokim temperaturama biodegradacija se odvija ubrzano. Oko kamiona se stvaraju oblaci metana i pitanje je samo u koli

čini ispuštenog metana i onog koji je ostao u kamionu", navode u priopćenju iz HTZA.

Važno je znati, dodaju, da je metan vrlo lako zapaljiv i eksplozivan te da je stoga zabranjeno pušenje, bilo kakvo paljenje, iskre te bilo što što može izazvati eksplozije te je bitno poduzeti sve mjere protiv pojave stvaranja statičkog elektriciteta.

I kontejneri ispred kuća u tim uvjetima mogu biti opasni, napominju iz HZTA. Nakon dosadašnjih pregovora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića s predstavnicima stanovnika Jakuševca nije postignut dogovor o deblokadi ulaza na to odlagalište pred kojim i dalje stoji stotinjak vozila 'Čistoće'.