MIRELA HOLY O JAKUŠEVCU

Ako se blokada nastavi, treba intervenirati policija

24.08.2012 u 11:22

Bionic
Reading

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, koja je za svog mandata sa zagrebačkim gradskim vlastima sudjelovala u pokušaju pronalaženja rješenja za odlagalište na Jakuševcu, rekla je za tportal da Zagreb ne može za vrijeme blokade odlagati otpad na nekoj alternativnoj lokaciji te da, ako se blokada nastavi, treba intervenirati policija

'Zagreb nije mali grad i takve količine otpada ne mogu se drugdje prevoziti ni privremeno. Uostalom, takva bi mjera izazvala nezadovoljstvo građana tih gradova u koje bi se zagrebački otpad eventualno preusmjerio', rekla je Holy.

Smatra da se trebaju uložiti veliki napori u to da se dogovor postigne. U prvom redu bi to značilo da se prosvjednicima ponude točno definirani rokovi za rješavanje pojedinih aspekata problema koji će im biti prihvatljivi.

'Dugotrajnije zadržavanje ovakvog stanja nije održivo s obzirom na visoke temperature i količine otpada koje građani proizvedu. Ako to potraje, bojim se da će morati intervenirati policija i udaljiti prosvjednike. To ne znači da nemaju pravo na izražavanje nezadovoljstva, no osnovne komunalne aktivnosti moraju ići prema planu', poručila je.


Prisjetila se toga da se tijekom svog mandata našla sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te da su se dogovorili da će Grad podastrijeti Ministarstvu plan aktivnosti za rješavanje problema gospodarenja otpadom s konkretnim rokovima i modalitetom. 'U mom mandatu taj plan nije stigao, a pretpostavljam da ga nije do sada dobio ni gospodin Zmajlović', rekla je bivša ministrica.

Jedna od mjera koje je moguće provesti u relativno kratkom roku je i primarna selekcija otpada, čime bi na Jakuševcu završavala znatno manja količina zagrebačkog smeća, a biootpad bi se obrađivao u kompostani. Upravo je kompostanu na novoj lokaciji Bandić obećao pobunjenim Jakuševčanima do kraja godine.