PLOMIN PODIJELIO ISTARSKU POLITIKU

'Potenciranje referenduma politički je spin i bježanje od odgovornosti'

23.08.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Iako je Savjet IDS-a prije tjedan dana donio zaključak o raspisivanju lokalnog referenduma o gradnji Trećeg bloka TE Plomin, čini se da se takva namjera ipak neće ostvariti. Naime, Ministarstvo uprave je putem medija jasno poručilo da bi takav referendum bio nezakonit, no to nije spriječilo IDS, ali i neke oporbene stranke da se i dalje zalažu da se glas građana čuje

Iz Ministarstva uprave, putem Večernjeg lista, jasno su poručili da bilo kakav županijski referendum o gradnji termoelektrane ne bi bio pravovaljan. 'Lokalna samouprava raspisuje referendum za pitanja iz svog djelokruga i ako referendum uspije, a za to je potrebno da na birališta izađe više od polovice upisanih birača, moraju ga poštovati. Plomin 3 nije takvo pitanje i za njega referendum može raspisati samo Vlada', kazao je za Večernji list pomoćnik ministra uprave Boris Milošević

Takvo nešto, sudeći po stavu premijera Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Radimir Čačića, teško da će se dogoditi, no IDS-ov Damir Kajin ipak drži da je sljedeći korak na lokalnoj sredini.

'Sto posto sam za referendum, ali odgovornost je prije svega na istarskom županu i skupštini istarskoj, koje ja nisam član. Vlada je poručila da je referendum nezakonit, a SDP u Puli da ide sam na lokalne izbore, čime su de facto rekli da nitko ne može sjediti na dvije stolice. Županijska skupština mora donijeti odluku i preuzeti odgovornost ako se na eventualni referendum ne odazove 50 plus jedan posto birača. Problem će biti ako se ne postigne 50 posto +1, što bi bio veliki poraz za nas', kazao je Kajin za tportal.

Dobiti takav odaziv na referendum za IDS će biti itekako teško. Naime, na nedavnom referendumu za EU odaziv je bio manji od 50 posto, kao i na predsjedničkim izborima, dok je na prethodnim lokalnim izborima odaziv bio 50 posto. 'Da je problem organizacije referenduma puno teži nego 1996, kada smo htjeli organizirati referendum o izgradnji Drugog bloka TE Plomin, svjedoči i činjenica da IDS danas od 41 jedinice lokalne samouprave ne kontrolira njih 19. Tada, 1996. kontrolirali smo ih sve, i dalje smo sve vrijeme plesali po oštrici noža', podsjeća Kajin


Međutim, činjenica da IDS nije na vlasti u svim općinama, ne znači nužno da i iz tih sredina neće doći podrška. Naime, Hrvatski laburisti već su obećali zauzimati se za referendum, iako su svjesni da se odluka o njegovom raspisivanju može donijeti samo na Markovom trgu. Svojevrsni pritisak na Vladu mogao bi doći i iz samih redova SDP-a. 'Istarska županija u svom prostornom planu nema mogućnost gradnje elektrane na ugljen, niti takva mogućnost do 2015. godine postoji u prostorno-planskoj strategiji RH! Mi ćemo s tim argumentima ići prema Vladi, iako bi bilo normalno da građani sami odlučuju o svojoj sudbini i da mogu izreći svoje mišljenje', kazao je za Večernji list istarski dožupan Vedran Grubišić, koji dolazi iz redova SDP-a.

S druge strane, HSU, kao još jedna stranka Kukuriku koalicije, ne gleda blagonaklono na IDS-ove ideje. 'Bilo je puno prilika za referendum u Istri i IDS je uvijek to izbjegavao. Kada bi motivi ovdje bili iskreni i kada bi netko stavio na vagu i jednu i drugu stranu i objasnio građanima o čemu se radi, onda bih bio za referendum. Na politički referendum nisam spreman pristati', kazao je za tportal predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, koji IDS-ova nastojanja povezuje s pripremama za lokalne izbore.

Takvog su mišljenja i u HDZ-u, čiji šef novoosnovanog stranačkog Odbora za energetiku Darko Horvat podsjeća da je ova vlada dobila mandat na temelju programa u kojem je zacrtana izgradnja Trećeg bloka TE Plomin.

'Projekt Plomin 3 je strateški interes RH i za njega su se opredijelile i prethodna i ova vlada. Do sada nikada nije bilo rečeno da će se Treći blok graditi na plin, uvijek se spominjao ugljen. Potenciranje priče o referendumu je čisti marketinški i politički spin i bježanje od odgovornosti. IDS je ulaskom u Kukuriku koaliciju znao što će se graditi, pa i čelnik IDS-a Jakovčić prisustvovao je prezentaciji Gospodarskog plana nove vlade gdje se i spominjao Plomin 3', rekao je Horvat za tportal.

Uz ovako podijeljenu političku scenu u Istri, ali i podijeljena razmišljanja u samoj vladajućoj koaliciji, jasno je da će konačni glas o referendumu morati dati trenutno bolesni istarski župan Ivan Jakovčić i županijska skupština, čije hitno sazivanje i raspravu o Plominu traže pojedini politički akteri.