Hrvatska POKUŠAJ SANACIJE ŠTETE

Zagrebačkim ugostiteljima jeftinije ljetne terase

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na današnjoj je sjednici za gotovo 30 posto smanjilo cijenu najma javne gradske površine za postavljanje ljetnih terasa i omogućilo otvaranje ljetnih terasa na parkirališnim mjestima po nižim cijenama, to jest ne po cijeni rezervacije parkirališnog mjesta, nego po cijeni četvornog metra javne površine

ZAGREB - Gradsko poglavarstvo je te odluke donijelo imajući u vidu Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, te sukladno antirecesijskim mjerama.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će tom odlukom Grad dobiti više prihoda a pomaže se i ugostiteljima da ne otpuštaju zaposlenike jer im se manjom cijenom najma javnog prostora omogućuje da četiri ili pet mjeseci rade na otvorenom.

Gradsko poglavarstvo prihvatilo je i izvješće o razradi nekih mjera Smjernica gospodarskog oporavka i zaštite standarda građana Zagreba. Tako se u mjerama proračunske štednje navodi da je u gradskim uredima, zavodima i službama potrebno potrebna uštedjeti 208 milijuna kuna, a u Zagrebačkom holdingu 50 milijuna kuna. U mjeri zaštite standarda građana navodi se da će se financijska potpora pružiti u vidu subvencioniranja jedan posto kamate na kredite za kupnju prvog stana do 100 četvornih metara bračnim parovima. Kriteriji su broj djece, visina plaće i dob supružnika, a uvjet da nemaju u vlasništvu niti jednu nekretninu i imaju prebivalište u Zagrebu.

Poglavarstvo je prihvatilo i zaključak o davanju prethodnog mišljenja o uporabi ostvarene dobiti trgovačkih društava Zagrebački holding d.o.o. i Razvojne agencije Zagreb - TPZ d.o.o. za 2008. godinu u zadržanu dobit društava. Zagrebački holding ostvario je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 110.435.886 kuna, a TPZ u iznosu od 55.431 kunu. U Zagrebačkom holdingu dobit je ostvarilo 13 podružnica u iznosu od 328.642.890 kuna, a gubitak je imalo pet podružnica u iznosu od 218.207.004 kune, od čega je 130.800.966 kuna gubitak podružnice ZET.

Poglavarstvo je između ostaloga osnovalo i imenovalo Povjerenstvo za davanje u najam javno-najamnih stanova, a Bandić je rekao da je pitanje hoće li biti dovoljno stanova za sve zainteresirane jer je najam stanova od 100 kvadrata u Sopnici-Jelkovcu 50 posto jeftiniji pa je interes građana veći od očekivanog.

Prihvaćen je i prijedlog za imenovanje komasacijskog povjerenstva Grada Zagreba.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još