POKUŠAJ SANACIJE ŠTETE

Zagrebačkim ugostiteljima jeftinije ljetne terase

13.05.2009 u 20:52

Bionic
Reading

Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba na današnjoj je sjednici za gotovo 30 posto smanjilo cijenu najma javne gradske površine za postavljanje ljetnih terasa i omogućilo otvaranje ljetnih terasa na parkirališnim mjestima po nižim cijenama, to jest ne po cijeni rezervacije parkirališnog mjesta, nego po cijeni četvornog metra javne površine

ZAGREB - Gradsko poglavarstvo je te odluke donijelo imajući u vidu Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, te sukladno antirecesijskim mjerama.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će tom odlukom Grad dobiti više prihoda a pomaže se i ugostiteljima da ne otpuštaju zaposlenike jer im se manjom cijenom najma javnog prostora omogućuje da četiri ili pet mjeseci rade na otvorenom.

Gradsko poglavarstvo prihvatilo je i izvješće o razradi nekih mjera Smjernica gospodarskog oporavka i zaštite standarda građana Zagreba. Tako se u mjerama proračunske štednje navodi da je u gradskim uredima, zavodima i službama potrebno potrebna uštedjeti 208 milijuna kuna, a u Zagrebačkom holdingu 50 milijuna kuna. U mjeri zaštite standarda građana navodi se da će se financijska potpora pružiti u vidu subvencioniranja jedan posto kamate na kredite za kupnju prvog stana do 100 četvornih metara bračnim parovima. Kriteriji su broj djece, visina plaće i dob supružnika, a uvjet da nemaju u vlasništvu niti jednu nekretninu i imaju prebivalište u Zagrebu.

Poglavarstvo je prihvatilo i zaključak o davanju prethodnog mišljenja o uporabi ostvarene dobiti trgovačkih društava Zagrebački holding d.o.o. i Razvojne agencije Zagreb - TPZ d.o.o. za 2008. godinu u zadržanu dobit društava. Zagrebački holding ostvario je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 110.435.886 kuna, a TPZ u iznosu od 55.431 kunu. U Zagrebačkom holdingu dobit je ostvarilo 13 podružnica u iznosu od 328.642.890 kuna, a gubitak je imalo pet podružnica u iznosu od 218.207.004 kune, od čega je 130.800.966 kuna gubitak podružnice ZET.

Poglavarstvo je između ostaloga osnovalo i imenovalo Povjerenstvo za davanje u najam javno-najamnih stanova, a Bandić je rekao da je pitanje hoće li biti dovoljno stanova za sve zainteresirane jer je najam stanova od 100 kvadrata u Sopnici-Jelkovcu 50 posto jeftiniji pa je interes građana veći od očekivanog.

Prihvaćen je i prijedlog za imenovanje komasacijskog povjerenstva Grada Zagreba.