PROTUZAKONITO

Lokalna vlast ne može raspisati referendum o TE Plomin

22.08.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Savjet IDS-a usvojio je prije tjedan dana zaključak o raspisivanju lokalnog referenduma o gradnji Trećeg bloka TE Plomnin, predsjednik tog tijela, pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin, izjavio je da samo još traju polemike hoće li neposredno izjašnjavanje biti na području cijele županije ili samo u Labinštini

Međutim, te polemike mogu prestati jer takav referendum ne bi bio zakonit, neovisno o tome bi li u njemu sudjelovali svi birači u Istri ili tek oni na prostoru Labina i četiri okolne općine. To je stav Ministarstva uprave, piše Novi list.

Ministarstvo smatra da izgradnja termoelektrane nije u samoupravnom djelokrugu niti jedinica lokalne samouprave, dakle općina i gradova, niti u djelokrugu jedinice područne (regionalne) samouprave, dakle županije.
U IDS-u su svjesni da njihov referendum ne bi mogao biti obvezujući za Vladu, ali im je želja pozvati birače na izjašnjavanje koje bi imalo savjetodavan karakter.

'To bio savjetodavan referendum, na određen način moralni pritisak na Vladu i ako bi on uspio, ne vjerujem da bi u Zagrebu mogli ignorirati referendumske rezultate', rekao nam je potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Međutim, Zakon nije predvidio savjetodavne referendume koje bi raspisivala predstavnička tijela jedinica lokalne ili regionalne samouprave.
'Samo država može raspisivati savjetodavne referendume. Svi referendumi koje raspisuju lokalne jedinice su obvezujući', pojasnio nam je pomoćnik ministra uprave Boris Milošević.

Ponavlja se, dakle, situacija iz 1996. godine kad je IDS također htio organizirati referendum o Drugom bloku TE Plomin. Za potporu referendumu prikupili su i skoro 10 tisuća potpisa, ali su iz Ministarstva uprave priopćili da se o objektu koji je od državnog interesa ne može neposredno izjašnjavati na lokalnoj razini. Tada su u oporbenom IDS-u zanemarili spomenuti naputak, pa je skupština Istarske županije raspisala referendum. No HDZ-ova vlada koju je vodio Zlatko Mateša jednostavno je zabranila referendum, a IDS se povukao.

Ovaj put su IDS-ovci dio parlamentarne većine, međutim na terenu su puno slabiji nego prije 16 godina.
'Nikad neću okrenuti leđa Zoranu Milanoviću, ali na referendum bih i na štakama išao. Između zdravlja ljudi i investicija, uvijek ću izabrati ovo prvo. Ali za sve oko referenduma odgovoran je predsjednik IDS-a i župan Ivan Jakovčić, eventualan poraz je njegov poraz, ja tu ne mogu ništa izgubiti', zaključuje Kajin.