RASKOPANE CESTE

EVN-ova isprika Zadranima

22.08.2012 u 18:30

Bionic
Reading

EVN Croatia stoji jako dobro u Zadru i Dalmaciji, rekla je na današnjem druženju s novinarima direktorica tvrtke Evelyn Panis osvrćući se na pojedine medije koji tvrde suprotno. Svoju je izjavu potkrijepila brojevima

'U Zadru smo dosada od planiranih 90 izgradili 30 kilometara mreže. Izgradili smo 85 kućnih priključaka te plinom opskrbljujemo 85 korisnika. Do kraja kolovoza u plinsku mrežu ćemo priključiti tvornicu Maraska koja je jedna od najvećih zadarskih izvoznih tvrtki i čija će ukupna godišnja potrošnja iznositi oko 400.000 metara kubnih plina. Tvornica kruha je već priključena na mrežu, a opskrba će započeti u prvom tjednu rujna. Već sljedeći tjedan započinju radovi u Splitu, točnije u Dugopolju, a vrlo brzo i u Šibeniku', najavila je Panis.

Vlado Mandić, asistent uprave EVN-a Croatia, dodao je kako će u listopadu EVN priključiti u mrežu 65 stanova u zgradi Ministarstva branitelja na predjelu Crvene kuće. Opća bolnica Zadar i Športski centar Višnjik na red dolaze u studenome. Zanimljivo, zadarska poslovna zgrada EVN-a u Ulici Hrvatskog sabora još uvijek nije priključena na plinovod.

'Do kraja godine očekujemo ukupnu potrošnju od 425.500 metara kubnih', istaknuo je Mandić.

Novinarske primjedbe o skupoći spajanja na plinsku mrežu oboje su demantirali tezom o dugoročnoj isplativosti ulaganja u priključak čija cijena iznosi 7000 kuna po domaćinstvu, a za zgade s četiri i više stambenih jedinica 3.700 kuna po stanu.
Podsjetimo, Zadar ima jednu od najviših cijena zemnog plina u Hrvatskoj. Kubni metar stoji 3,13 kn bez PDV-a, što je cijena na razini Plinare Pula i nešto veća od tarife Energo Rijeke.

Upiti novinara doveli su Evelyn Panis do situacije u kojoj je isprika Zadranima zbog raskopanih prometnica koje ostavljaju iza sebe djelatnici EVN-a i koncesionarskih tvrtki zaduženih za asfaltiranje bila najbolji izlaz.

'Razumijem negativne reakcije. Ipak morate znati da nakon postavljenih cijevi struka nalaže čekanje od najmanje mjesec dana do nanošenja asfaltnog sloja. Ovo je veliki projekt i propusti su mogući i zbog njih se ispričavam građanima u ime cijele kompanije', rekla je ona.