IZBOR I INTERESI

Kako do plaće od 16.000 kuna, a da ne skupljate boce?

22.08.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Da biste se približili zaradi od 20.000 kuna, ne morate skupljati boce, postoje i neke druge opcije, uz, primjerice, sigurno radno mjesto na najmanje pet godina što je vraški mamac za prijavu na danas konačno objavljen natječaj za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koji će imati uvid u bankovne račune i ostatak popudbine imovinskih kartica predsjednika države i Vlade te ministara i saborskih zastupnika. No postoji realna opasnost da članovi Povjerenstva budu izabrani samo po preferencijama vladajućih

Nakon više od godinu i pol dana saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove konačno je danas objavio 'Javni poziv za podnošenje prijedloga za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa'. Traže se predsjednik i još četiri člana, a posao je i više nego primamljiv. Naime, plaća iznosi 16.000 kuna, mandat traje pet godina i izbor na tu dužnost je moguć dvaput.

Međutim, oni koji se kane javiti najprije moraju zadovoljiti nekoliko uvjeta: osim hrvatskog državljanstva te prebivališta na području Hrvatske, trebaju imati završen diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij kojim se stječe 300 ECTS bodova ili četverogodišnji dodiplomski studij kojim se stjecala visoka stručna sprema prema prijašnjim propisima.

Nadalje, moraju imati najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknute rezultate rada te ne smiju za kaznena djela i protiv nje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Također, ne smiju sada niti najmanje pet godina prije kandidiranja biti članovi političke stranke. Ako pretendiraju na mjesto šefa Povjerenstva, još moraju biti magistar prava i imati položen pravosudni ispit.

Oni koji se pronađu u ovim uvjetima imaju 15 dana za podnošenje prijave, a u Saboru se nadaju da bi do početka zasjedanja parlamenta postupak mogao biti završen. I bilo bi krajnje vrijeme, jer od sredine svibnja prošle godine nije donesena nijedna odluka, a sukob interesa nije nadgledao nitko. Iako je aktualno članstvo blokiranog Povjerenstva u krnjem sastavu primalo plaću i premda je materijala bilo napretek, dovoljno je, primjerice, samo sjetiti se onih koji (besplatno) savjetuju članove Vlade, a rade u privatnim tvrtkama.


Kako će posao obavljati novo Povjerenstvo, tek treba vidjeti, no za početak bi bilo uputno da javnost zna sve potrebno o ljudima koji se prijavljuju, kao i da budu izabrani konsenzusom s obzirom na to da su vladajući ostali pri tome da se članove bira običnom, a ne dvotrećinskom većinom. Međutim, to ostavlja mogućnost da će izabrane odabrati po svojem ukusu, jer je dovoljno svega 76 ruku u zraku, a na što su odmah po donošenju novoga zakona u veljači prošle godine upozoravali nevladine udruge, podsjetio je Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Hrvatska.

'Novoizabrano Povjerenstvo bit će stalno tijelo koje se bira na mandat od pet godina i imat će velike ovlasti. Primjerice, moći će podnijeti prijedlog za razrješenje imenovanog dužnosnika, moći će pozvati dužnosnika na podnošenje ostavke, a imat će i uvid u imovinsko stanje dužnosnika, što uključuje i informacije o svim računima kod domaćih i stranih bankarskih i drugih financijskih institucija koji su zaštićeni bankarskom tajnom', upozorava direktor GONG-a Dragan Zelić.

Upravo zbog velikih ovlasti Povjerenstva i važnosti teme kojom će se baviti, GONG traži da 'Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove izbor kandidata učini transparentnim te da se provede kvalitetno javno saslušanje kandidata, a sve u cilju izbora najboljih kandidata čija imena ne izazivaju dvojbe i kontroverze, već je riječ o imenima koja će svojim osobnim i profesionalnim integritetom doprinijeti i integritetu same institucije i izgradnji povjerenja javnosti u instituciju i proces'.

Podsjetimo, Odbor je odluku o raspisivanju javnog poziva donio još prije ljetne stanke, a ovo će biti već treći pokušaj da se popuni Povjerenstvo u kojemu više neće smjeti sjediti političari, a nakon javnih poziva raspisanih lipnju i listopadu 2011. ovo bi trebala biti 'treća sreća'. Međutim, koliko god da je Povjerenstvo potrebno i važno, ne valja brzati.

'Predsjednik i članovi povjerenstva svakako ne bi trebali biti izabrani 'preko noći', a javnosti bi trebala moći upoznati kandidate, njihove životopise i izraziti mišljenje o njima. S obzirom na to da je Zakon propisao izbor članova Povjerenstva većinom glasova svih zastupnika, umjesto dvotrećinskom većinom, postoji realna opasnost da članovi Povjerenstva budu izabrani samo po preferencijama vladajućih. Bilo bi dobro kada bi se članovi povjerenstva izabrali konsenzusom', zaključuje Zelić.