POSTAVLJEN HDZ-OVAC

Kalmeta smijenio direktora Zračne luke Zagreb

13.05.2009 u 21:49

Bionic
Reading

Skupština Zračne luke Zagreb, kojoj su nazočili ministar mora, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujović razriješila je Boška Matkovića sa funkcije direktora Zračne luke Zagreb, a za novog direktora imenovala Andriju Markića, dosadašnjeg djelatnika Zračne luke Zagreb

ZAGREB - Kalmetino ministarstvo uputilo je tim povodom priopćenje, naglašavajući da 'nije riječ o političkoj smjeni kako se to u posljednje vrijeme tvrdilo u medijima već je razlog opoziva dosadašnjeg direktora isključivo poslovne prirode'.

'Dosadašnja Uprava Zračne luke Zagreb loše je i sporo vodila projekt izgradnje novog putničkog terminala, zlouporabila je svoju monopolističku poziciju, prema Rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, te ima lošu produktivnost rada u odnosu na slične zračne luke u regiji', stoji u priopćenju ministarstva kojeg potpisuje glasnogovornica Marina Halužan.

Podsjetimo, mediji su izvještavali da se Boška Matkovića, dugogodišnjeg uspješnog direktora zagrebačkog aerodroma smjenjuje jer HDZ želi na njegovo mjesto dovesti stranačkog čovjeka koji će pogodovati IGH-u u skoroj obnovi Plesa vrijednoj 240 milijuna eura.

Prethodni pokušaj smjene Matkovića krajem travnja propao je jer se na sjednici skupštine društva nisu pojavili predstavnici Grada Zagreba i Velike Gorice, čime je onemogućeno stvaranje dvotrećinskog kvoruma potrebnog za prihvaćanje odluke o smjeni direktora.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je, komentirajući današnju smjenu, da je pravo vlasti na državnoj razini koja većinski raspolaže sa Zračnom lukom da stavi svog čovjeka, a je li to dobro ili nije pokazat će vrijeme.

Matković je na čelu Zračne luke Zagreb bio pet i pol godina za vrijeme HDZ-ove vlasti, a što se dogodilo da sada to rade (smijene Matkovića) to pitajte ljude koji su to napravili, rekao je Bandić novinarima na konferenciji nakon sjednice Gradskog poglavarstva.

Kazao je da je za vrijeme koalicijske vlasti sudjelovao u konzultacijama oko dolaska Matkovića na čelo Zračne luke Zagreb. 'Kako bi ja mogao sudjelovati u smjeni čovjeka kojega sam zagovarao prije sedam godina', upitao je Bandić.

Gradonačelnik Velike Gorice i predstavnik suvlasnika Zračne luke Tonino Picula (SDP) izrazio je u današnjem priopćenju oštar prosvjed i neslaganje s odlukom skupštine na kojoj je danas smijenjen dosadašnji direktor Boško Matković. Ocijenio je da će se političke i gospodarske posljedice tog čina odraziti na funkcioniranje Zračne luke, ali i da će odgovornost snositi oni koji su takvu odluku donijeli.

A tko je pak novi direktor Andrija Markić, 64-godišnji 'dosadašnji djelatnik Zračne luke Zagreb'? Prema Nacionalu, riječ je o bivšem direktoru sektora ugostiteljstva koji je prije tri godine smijenjen zbog loših poslovnih rezultata te tvrtke kćeri zagrebačke zračne luke i otad čeka mirovinu kao 'savjetnik' menadžmentu. Ipak, unatoč starijoj dobi i ne baš uspješnim poslovnim rezultatima, krasi ga jedna iznimno važna karakteristika - dugogodišnji je član HDZ-a, zaključuje Nacional.

Republika Hrvatska vlasnik je Zračne luke Zagreb sa 55 posto, Grad Zagreb ima 35 posto vlasničkog udjela, a po 5 posto imaju Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica.