UPITNE METODE IZRAČUNA

'Svi podaci o prihodima hrvatskog turizma prilično su sumnjivi'

21.08.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Hrvatska se ne može nazivati turističkom zemljom sve dok koristi pretpotopne metode u izračunu prihoda od turizma, upozorava sve više konzultanata i eksperata za turizam

To se posebno odnosi na nedavne izjave ministra Veljka Ostojića da ćemo do kraja sezone od stranih turista uprihoditi oko sedam milijardi eura.

Dok velike turističke sile, poput Italije i Španjolske, koriste tzv. satelitsku bilancu turizma, sofisticirane izračune ukupnog financijskog učinka turističkih putovanja i različitih oblika turističke potrošnje na gospodarstvo zemlje, Hrvatska se i dalje uglavnom pouzdaje u brojanje gostiju, zajedno s još nekim parametrima koji ne daju cjelovitu sliku o utjecaju turizma na domaći gospodarski krvotok, piše portal Radija 101.

'Svi podaci o prihodima hrvatskog turizma prilično su sumnjivi jer i dalje ne znamo o čemu je točno riječ kad ministar kaže da imamo sedam milijardi eura od stranih turista. Potrošnja se alocira u različitim biznisima, od hotela, avioprijevoza i autocesta, do trgovina i benzinskih crpki, a tu virtualnu potrošnju ne možemo zahvatiti sustavom statistike i računovodstva koji se provode u Hrvatskoj', ističe Miroslav Dragičević iz konzultantske kuće Horwath.

Nepouzdanost anketiranja na graničnim prijelazima i aerodromima, kao jednog od ključnih orijentira u izračunu zarade od turizma, nije baš najbolji način prikupljanja podataka.