OPORBA UZ LABURISTE

I HDZ traži izvanrednu sjednicu Sabora!

21.08.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon što su Hrvatski laburisti u pismu od potpredsjednika Sabora Josipa Leke zatražili sazivanje izvanredne sjednice Sabora da bi se ispunile pretpostavke za privatizaciju državne imovine, poput Croatia osiguranja i HPB-a, podrška je načelno stigla i od drugih stranaka oporbe

HDZ, kako je za tportal izjavila glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš, načelno podržava ideju Hrvatskih laburista za sazivanjem izvanredne sjednice, no u toj najjačoj oporbenoj stranci smatraju da je bilo i drugih, važnijih razloga za sazivanje izvanredne sjednice.

'Jedan od razloga je i to što ministri ujutro govore jedno, a popodne drugo. Jedan kaže da će doći do smanjenja PDV-a, drugi da neće, jedan bi zvao MMF, drugi ne bi. A u isto vrijeme građani jedva spajaju kraj s krajem. Što se pak tiče Vlade, nevjerojatno je to da u ovakvoj situaciji ide na godišnji odmor od tjedan dana, a kamoli više od toga, jer ih već tjednima gledamo kako uživaju na dalmatinskim otocima', prenijela je stav HDZ-a glasnogovornica Oruč Ivoš, dodavši da HDZ samo podržava ideju Laburista, no da službeni zahtjev za sazivanje sjednice ipak neće uputiti.

U HDZ-u su uvjereni da Hrvatsku očekuje burna politička jesen, ali i socijalni nemiri. 'Alibi vladajućima ne može biti to da je HDZ u prošlosti napravio nešto loše, nego moraju početi raditi, zbog čega su ih građani i izabrali', kazala je Oruč Ivoš

Upravo je ta prošlost, bilo za vrijeme bivših HDZ-ovih vlada ili za vrijeme Račanove koalicije, dovela Hrvatsku tu gdje je, smatraju u HDSSB-u. 'Pitanje privatizacije još ovog sačuvanog nacionalnog blaga je neprihvatljivo i mi smo protiv privatizacije nacionalnog bogatstva. Taj stav iznosili smo kad god se vodila rasprava o privatizaciji, a na kraju krajeva Hrvatska se danas nalazi tu gdje je zbog toga što ne vlada svojom imovinom. Tema privatizacije Croatia osiguranja, HPB-a ili bilo koje druge imovine itekako je za saborsku raspravu, bilo na izvanrednoj ili na redovnoj sjednici', rekao je za tportal HDSSB-ovac Dinko Burić.

No iako u oporbi kažu da bi se tema privatizacije trebala naći na dnevnom redu bilo izvanredne ili redovne sjednice Sabora, potpredsjednik Sabora Josip Leko, koji zamjenjuje bolesnog predsjednika Sabora Borisa Šprema, ideju izvanrednog saborskog zasjedanja jučer je promptno otklonio, a šefa Laburista Dragutina Lesara prozvao zbog 'dramatiziranja i politiziranja tamo gdje nema potrebe'.

'Vlada nije donijela nijedan akt koji bi išao u smjeru prodaje ili davanja u koncesiju državnih tvrtki i cesta, a kad bi ih i donijela, to joj omogućuje Zakon o upravljanju državnom imovinom, u prijelaznim i završnim odredbama', odgovorio je Leko jučer Laburistima, dodavši da Vlada može upravljati državnom imovinom unatoč tome što nije donesena strategija na koju se Laburisti pozivaju.

Takav stav 'v.d. šefa Sabora' Leke šokirao je predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara, koji smatra da se odbijanjem konzultacija i izvanredne sjednice ukida temeljna uloga Sabora.

'Točno je to da Laburisti 'dramatiziraju' situaciju, kako tvrdi gospodin Leko, kad to već ne čini osoba koja je trenutno na čelu Hrvatskog sabora. Prvo, netočno je da Vlada ništa nije poduzela, već je točno da je Vlada započela postupak traženja savjetnika za provođenje najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju. Drugo, koliko je značenje privatizacije takvih sustava, dokazuje činjenica da je svojedobno za prodaju Ine i HEP-a Sabor donio posebne zakone. Treće, Vlada nema izvorne ovlasti u slučaju kada postoji Zakon o upravljanju državnom imovinom, a on je donesen, kao što to gospodin Leko mora znati, 2010. godine. Upravo temeljem tog zakona Vlada je dužna predložiti Saboru strategiju upravljanja državnom imovinom ili prodaja državne imovine i davanje koncesija neće biti zakonito provedeni. Četvrto, uloga obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora je jasna - dužan je štititi Ustav Republike Hrvatske i ovlasti Hrvatskog sabora. Ovakvim postupkom i ekstenzivnim tumačenjem zakona gospodin Leko može izazvati jedino čuđenje javnosti i Hrvatskih laburista. Tko bi trebao 'dramatizirati' situaciju u kojoj je Vlada iznad Sabora, ako to ne čini obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora?', stoji u priopćenju Hrvatskih laburista koje potpisuje Lesar

Šef te stranke još jednom je ponovio da niti Vlada niti Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne mogu započeti najavljene postupke privatizacije bez prethodno donesene strategije upravljanja državnom imovinom.

'Ukoliko nam ne treba strategija, onda nam ne treba ni zakon! I to je jedino bitno, a sve ostalo je ignorantsko uzurpiranje ovlasti i kršenje zakona. Hrvatski sabor to dovodi ispod razine svoje uloge i izvan Ustava i predviđenih ovlasti. I to se mora dramatizirati!', zaključuje Lesar.