Hrvatska SAVJETI MINISTARSTVA

'Dovoljna tek mala nepažnja i vrućina može postati kobna!'

  • Autor: tportal.hr
  • 21.8.2012 14:44:17
  • 21.8.2012 13:08:39

S obzirom na upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda o toplinskom valu koji bi trebao u sljedećih nekoliko dana zahvatiti Hrvatsku, Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane na oprez da ne bi nepotrebnim izlaganjem suncu ugrozili svoje zdravlje

Većina ljudi, kažu u Ministarstvu zdravlja, pridržava se uputa stručnjaka i zna da je za velikih vrućina potrebno izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, uzimati dovoljno tekućine i držati se rashlađenih prostora i sjene.

Međutim, ističu da je dovoljna samo mala nepažnja pa da posljedice vrućina po zdravlje postanu kobne, posebno kod osjetljivijih ljudi i bolesnika, među kojima su većina i starije osobe.

U Ministarstvu naglašavaju da je u vrijeme velikih vrućina potrebno piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, potražiti sjenu i izbjegavati naporan fizički rad, češće jesti manje obroke te izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

'Nikako ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu te nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami', stoji u upozorenju Ministarstva.

'Ako bolujete od neke kronične bolesti, potražite savjet liječnika, a uzimate li lijekove, provjerite s vašim obiteljskim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te zapišite važne brojeve - Hitne pomoći 194 te Centra 112.

Za velikih vrućina treba rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. Preporučuje se nošenje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira širokog oboda ili kape te sunčanih naočala', stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

208219,208010,203488,209014
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još