PRIJE ROKA

Pothodnici izgrađeni, počinje gradnja 'Bandićevih fontana'

20.08.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Sasvim neočekivano Milan Bandić otvorio je jučer cestu u Ulici Hrvatske bratske zajednice koja je posljednja dva mjeseca bila zatvorena zbog radova na kontroverznom gradilištu pothodnika i fontani

'Nije riječ samo o Bandićevim fontanama, nego o projektu koji će uljepšati urbani identitet grada, Lenucijeve potkove, koja je glavna os grada Zagreba', rekao je Bandić otvorivši cestu. Dok Zagreb grca u dugovima, gradonačelnik je odlučio uložiti 18,4 milijuna kuna bez PDV-a u uljepšavanje ulaska u grad, jer, kako kaže, svaka europska metropola mora imati svoju os, svoju oplemenjenu Lenucijevu potkovu kao glavnu razvojnicu grada.

'Da zasja punim sjajem potkova koja je dosad bila igraonica za mladiće, a nekad sam se i ja ondje igrao dok sam studirao. Bila je i ledina za pišanje mačaka i pesa. To je grad Zagreb tolerirao neko vrijeme' objašnjava Bandić razloge radova.


U ta dva mjeseca izgrađena su dva pothodnika, koja spajaju Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu s Trnjem, a sada počinje završna faza 1. etape – gradnja dviju fontani u središnjem dijelu, koje se zimi pretvaraju u klizalište. Bandić je najavio da će radovi biti gotovi do kraja studenog.

'Upravo puštamo promet da bismo mogli iduća dva mjeseca raditi posao koji treba napraviti. Završetak će biti u zadnjem tjednu studenog',  entuzijastično je rekao Bandić, a potom pohitao na još jedno gradsko gradilište, na Atletskom stadionu Mladost.

Radove kod Nacionalne knjižnice izvodi Mešić Com, vrlo čest građevinski partner Grada, a na gradilištu rade i tvrtke GIP Pionir, Tempo Inženjering i Mjernik-Lima. Uređenje središnje osi grada Zagreba izvodi se prema projektu arhitektice Helene Paver Njirić s kojim je prije dvadeset godina pobijedila na natječaju.

Iako se ne zna kada će početi 2. etapa radova, planiraju se izgraditi još tri fontane, a u funkciju će se staviti i dva prolaza iz pothodnika na jugoistočnom dijelu, koji su sada zatrpani.