IZUMIRE STOČARSTVO

U cijeloj Vrgoračkoj krajini tek je 12 krava

Bionic
Reading

Vrgorački kraj do devedesetih godina prošloga stoljeća bio je poznat kao stočarski kraj. Gotovo svaka obitelj imala je blago, jednu-dvije krave te po nekoliko koza i ovaca. Danas na području Grada Vrgorca, koji je po površini sa 284 km kvadratna najveće naselje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, evidentirao je samo 12 krava

Ovaj podatak, koji će mnoge šokirati i iznenaditi, otkrio je za Slobodnu Dalmaciju vrgorački veterinar dr. Ivo Ajduković. 'Nažalost, situacija je takva da u ovom trenutku na području Grada Vrgorca, znači u 28 mjesnih odbora, imamo registrirano samo 12 krava, 50 ovaca i 300 koza. Mnoge će ovo zaprepastiti, no to su točni podaci. Blaga je prije bilo puno više, no rapidan pad dogodio se nakon završetka Domovinskog rata.

Stanovništvo uz vrgoračka polja preorijentiralo se na poljoprivredu, tako imamo nekoliko sela u kojima više nema ni koze ni ovce. Dok se iz brdsko-planinskog područja mladost odselila, a starci više ne mogu držati blago i to je rezultiralo ovim brojem. Za nekoliko godina vjerojatno neće biti ni jedne krave na ovom području', kazao je dr. Ajduković, koji u Tinovu gradu radi od 1992. godine te dobro poznaje prilike i svako domaćinstvo.