CJELONOĆNA AKCIJA

Požar kod Skradina još nije ugašen

Bionic
Reading

Požar na otvorenom prostoru, u kojem gori borova šuma na području Bratiškovci kod Skradina i dalje se gasi, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Tijekom noći na požarište su upućene i izvanredne vatrogasne snage iz kontinentalnog dijela Hrvatske sa područja Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije te vatrogasci iz zadarske županije - ukupno 52 vatrogasca i 13 vatrogasnih vozila.

HTV javlja da je tijekom jučerašnjeg gašenja umalo izbjegnuta tragedija. Naime, pet vatrogasaca ostalo je zarobljeno u vatrenom obruču. Sat i pol trajalo je njihovo spašavanje. Oni su ušli u šumu te su na livadi željeli gasiti požar, no vjetar je promijenio smjer te su ostali u vatrenom okruženju. Dva kanadera ciljano su gasila vatru oko njih, a oni su se sa svojim ručnim resursima vode polako probijali na sigurno. Nakon ove akcije nisu ozlijeđeni te su se vratili gašenju požara.

Policija je na punktu prema selu Ićevo zaustavila promet uz tvrdnju kako je iz tog mjesta evakuirano stanovništvo.

'Vatra je došla u blizinu kuća, no stanovnici su evakuirani više zbog dima jer će kuće ipak biti obranjene', rekao je Večernjem listu policajac na punktu u Bratiškovcima. Mještani okupljeni na lokalnoj cesti su rekli kako je ovo već treći požar u posljednjih 20-ak dana.

'Gore vinogradi, borova šuma i maslinici, a riječ je o fronti dugoj više kilometara. Ovdje ne prolazi nikakav vlak da požar nastane od iskre i vjerojatno to netko očito nenormalan podmeće', kažu stanovnici Bratiškovaca.

Ugašen je požar na području Radošića, zaseok Uble. U gašenju su sudjelovale lokalne vatrogasne snage i Canadair, a izgorjela je trava i nisko raslinje. Požar na području Okita u blizini Vodica je lokaliziran. U gašenju su sudjelovale lokalne vatrogasne snage te Canadair. Izgorjela je trava i nisko raslinje, a u tijeku je sanacija požarišta.

Požar na području Planog – Trogir je lokaliziran. Požarište se i dalje sanira, izvijestio je DUZS.