MINISTAR JAKOVINA NAJAVIO

Za navodnjavanje ćemo koristiti i EU fondove

19.08.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Mariji Bistrici da će od iduće godine Hrvatskoj biti na raspolaganju oko 3,5 milijardi eura iz fondova Europske unije, od kojih će znatan dio biti usmjeren za projekte sustava navodnjavanja

Dolazeći ovamo gledao sam polja i vidio da situacija sa sušom nije tako loša kao u drugim dijelovima Hrvatske. No, ne možemo samo gledati u nebo, već treba sustavno odraditi sve što je potrebno', rekao je Jakovina koji je sudjelovao na jubilarnom 10. hodočašću konjskih zaprega i konjanika u Mariju Bistricu, na kojem se okupilo 216 konjanika i 94 konjske zaprege.

Ministar je podsjetio da je jučer bio u Istri gdje je stanje oko suše vrlo loše, kao i u središnjoj Hrvatskoj. 'Treba nam drugačiji sustav osiguranja koji bismo trebali izraditi na temelju dobrih iskustava drugih zemalja. U Hrvatskoj je pod osiguranjem samo 4 posto poljoprivrednih površina, dok je u Austriji 70 – 80 posto, u Mađarskoj preko 50, a u Sloveniji 20 posto osiguranih poljoprivrednih površina', rekao je Jakovina.


'Najavio je da će se u dogovoru s osiguravateljima naći dobar model za sve elementarne nepogode. 'Prvo ćemo u Ministarstvu poljoprivrede napraviti analizu, a onda slijedi dogovor s osiguravateljskim kućama. Prvi radni sastanak s osiguravateljima bit će održan u roku 15 dana', istaknuo je ministar Jakovina.

U crkvi na otvorenom bl. Alojzije Stepinca održan je i blagoslov konja, zaprega i njihovih vlasnika. Euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić.