REKTOR DEBLOKIRAO SVEUČILIŠTE

U Zadru počela predavanja

13.05.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić izvijestio je da je nastava, nakon studentske blokade počela u svim prostorijama, a da djelatnici koji se žele priključiti štrajku sindikata djeluju u skladu sa svojim opredjeljenjima, ali većina njih ipak obavlja svoj posao

Na konferenciji za novinare Uprave i Senata rektor je objasnio zašto je Uprava odlučila zaključati vrata i studentima prosvjednicima onemogućiti ulazak u Sveučilište.

"Nakon održanog studenstkog plenuma 11. svibnja, na kojem je sindikalni povjerenik sveučilišne podružnice otvoreno pozvao studente prosvjednike da se priključe štrajku koji organiziraju sindikati, Uprava Sveučilišta procijenila je da se na taj način studentski prosvjedi politiziraju, što smatramo neprihvatljivim", rekao je rektor Uglešić.

Ponovio je kako od samih početaka studentskog prosvjeda Uprava podupire studentske zahtjeve u kojima traže besplatno školovanje za sve, definiranje sudbine prvostupnika te transparentno ulaganje u visoko obrazovanje, ali, dodao je, studentski štrajk u trećem je tjednu "odmaknuo od onoga civiliziranoga kakav je bio u početku".

"Od prvog trenutka Uprava Sveučilišta stoji iza studentskih zahtjeva, ali ne odobrava metodu kojom se žele ostvariti", rekao je rektor Uglešić, dodajući da su zato i krajem travnja pozivali studente da prekinu blokadu kako bi se uspješno i na zakonit način završila akademska godina. Napomenuo je kako su od prvog dana s predstavnicima Nezavisne studentske inicijative tražili rješenje cijele situacije.

Kako je tijekom trećeg tjedna blokade nastave došlo i do ozbiljne podjele među studentima te ulaska osoba koje nemaju nikakve veze sa Sveučilištem u njegove prostorije, pa čak i do konfliktnih situacija među pojedincima, rektor je rekao kako su odlučili da je najbolje da se vrata Sveučilišta zaključaju.

Isto tako, rečeno je kako su predstavnici Sveučilišta nekoliko puta razgovarali s predstavnicima Nezavisne studentske inicijative govoreći im da ne odustaju od zahtjeva, ali da prekinu blokadu nastave, "što nije naišlo na plodno tlo pa Uprava smatra kako je blokada postala smisao, a zahtjevi studenata pali su u drugi plan".

Rektor Uglešić oštro opovrgava da zaključavanje vrata ima bilo kakve veze s jučerašnjim dolaskom premijera Sanadera na predizborni skup u Zadru te da se u stajališta Uprave umiješala politika.

Nova sjednica Senata Sveučilišta najavljena je za 21. svibnja i na njoj će biti govora o produžetku nastavnih aktivnosti te o pomicanju ispitnih rokova.