DOGOVOR JAKOVINA-LINIĆ

'Pogođenim područjima neće se naplatiti zakupnina'

18.08.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, u susretu s vinarima i maslinarima Općine Vižinade, kazao je da se s ministrom financija Slavkom Linićem dogovorio da se poljoprivrednicima na područjima pogođenim sušom ne naplati zakupnina za državno poljoprivredno zemljište

'Preostali dio poticaja koji još nije isplaćen, a radi se o nekih 12 posto, odnosno 400 milijuna kuna, isplatit ćemo u naredna tri, najkasnije četiri tjedna', kazao je ministar Jakovina zabrinut istarskim maslinarima i vinarima, budući da je suša uništila velik dio očekivanog ovogodišnjeg uroda.

Najavio je da će sve službe pripremiti poticaje za 2012. godinu za isplatu već u siječnju, dok će oni koji imaju kreditne obveze prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, moći koristiti reporograme kredita s godinu do dvije počeka. Kako kaže, poljoprivrednicima će se nastojati pomoći i na druge načine, a ne samo davanjem potpora, za koje veli da smatra da su neučinkovite, odnosno 'bacanje novca u jamu'.

'Ono što moramo napraviti, to je sasvim drukčija vrsta osiguranja jer je to nešto što dugoročno daje sigurnost proizvođačima, a ne da gledamo u nebo hoće li ili neće pasti kiša', kazao je ministar, napomenuvši da će u narednih petnaestak dana imati sastanak s osiguravajućim kućama.

Ministar Jakovina je u pratnji pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milana Antolovića te dožupana Vedrana Grubišića, načelnika Općine Vižinade Marina Baldinija i predsjednika Skupštine Istarske županije Dina Kozlevca u današnjem radnom posjetu Istri obišao izvor Gradole, agroturizam Jedruhi te izložbu vinara, vinogradara i maslinara u Vižinadi, koju je pohvalio da je sinonim agrarstva i pokazatelj kvalitetnog smjera razvoja.