DIVLJE PRENOĆIŠTE

Zbog smrti beskućnika Zadar u strahu od tuberkuloze

18.08.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Nepunih mjesec dana nakon što smo u tekstu 'Legla zaraze nadomak vrtića, škola i pučke kuhinje' skrenuli pozornost javnosti na problem zapuštenih bivših vojarni u Zadru, dogodila se tragedija koja je upalila zvona za uzbunu

Prošlog tjedna je od posljedica tuberkuloze preminuo beskućnik koji je koristio usluge pučke kuhinje i Caritasova prenoćišta 'Sveti Vinko Paulski'. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo odmah su obavljene sve potrebne higijenske mjere u tim prostorima, a korisnici prenoćišta su testirani na tuberkulozu.

U očekivanju rezultata, a zbog straha od mogućeg širenja zaraze, čelni ljudi Caritasa opetovano zazivaju rušenje obližnjeg divljeg prenoćišta u zgradi bivše vojarne. Taj je prostor godinama izvan bilo čije kontrole. Komunalni redari, policija i inspekcije kao da ne postoje. Gradska uprava podržava ideju rušenja, no realizacija je u rukama Sveučilišta u Zadru koje je odgovorno za taj prostor na kojem bi trebao niknuti zadarski kampus i na kojem se već sada nalaze zgrade srednjih škola i Sveučilišta, kao i studentski dom.

Rektor Ante Uglešić je svojevremeno obećao da će pronaći sredstva za rušenje objekta s 'divljim prenoćištem' i sanaciju prostora. Nažalost, do dana današnjeg ništa se promijenilo nije.