BROJ ALERGIČNIH RASTE

Nespremni dočekujemo vrhunac cvjetanja ambrozije

19.08.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Krajem kolovoza i početkom rujna očekuje se maksimalna koncentracija peluda ambrozije u zraku a procjenjuje se da čak do 25 posto stanovništva, koliko je alergično na ovu biljku, simptome alergije osjete već dulje vrijeme

Broj alergičnih osoba raste

'Broj alergičnih raste i to je javno zdravstveni problem jer načinživota dovodi do pada imuniteta i nitko od nas nije zaštićen', kazala jeHrga i građanima koji pate od peludnih alergija dala sljedeće savjete:Treba pratiti izvješća Zavoda za javno zdravstvo te peludnu ibiometeorološku prognozu i prema tome planirati dnevne aktivnosti.

Trebašto više boraviti u zatvorenom, ne preporučuje se sušiti rublje vani,kućne ljubimce očešljati i tuširati nakon šetnje, prati često kosu,izbjegavati šetnju po zakorovljenim površinama.

'Ova godina je usporediva s prošlogodišnjim mjerenjima; i sada su koncentracije visoke, ali još uvijek u nižoj razini. Narednih dana s obzirom na najavljeno suho vrijeme očekujemo porast. Maksimum će biti u zadnjem tjednu osmog mjeseca i prvom tjednu rujna. Znači, očekuje nas dulje nepovoljno razdoblje', rekla je za tportal dr. sc. Ivana Hrga iz Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Naglasila je da je najviše ambrozije na području istočne Hrvatske, no da je i i ostatak kontinentalnog dijela iznimno pogođen. Nešto bolja situacija je na Jadranu, no ambrozija se na sjeverni dio proširila pa je tamo koncentracija peluda ambrozije u zraku umjerena do visoka. Na južnom Jadrnu je situacija najbolja.

'Ambrozija je invazivna biljka i ako se ne borimo s njom uklanjanjem, toliko će se raširiti i onda ćemo imati problem', istaknula je Hrga. Naime, riječ je o invazivnoj biljci kojoj pogoduje svako stanište. Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, odakle je u Europu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena te se brzo širi.

Stati na kraj tome možemo jedino čupanjem i košnjom i to dok još nije u punom cvatu, a Hrga kaže da je sada krajnji rok za to. 'Svaka akcija po tom pitanju je dobrodošla, a Zagreb i okolica su dosta zakorijenjeni. Treba organizirati više akcija na što širem području', zaključila je.

Izostaju akcije uništavanja ambrozije

Akcije su nekada postojale, no svake godine sve ih je manje, kao što je sve manje prihoda u blagajnama jedinica lokalne samouprave. Dok se otkup ambrozije prošle godine organizirao u nekoliko gradove, ove godine grad otkupljuje od građana ambroziju samo u Osijeku. Grad Zagreb je tek jedne godine organizirao u suradnji s Upravom za zatvorski sustav čišćenje ambrozije. 'Zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, u Zagrebu su na poslovima čišćenja ambrozije bili angažirani samo 2009. godine.

Takva suradnja nije u širem obliku zaživjela jer nema interesa druge strane - tražitelja usluga, a ugovori o poslovnoj suradnji angažiranjem zatvorenika mogu se sklopiti samo sa zainteresiranim tvrtkama. S druge strane, u svrhu osposobljavanja zatvorenika za život na slobodi i unaprjeđenja rada, nužna je suradnja kaznionica i zatvora s lokalnom i regionalnom zajednicom na čijem području se nalazi njihovo sjedište', doznajemo iz Ministarstva pravosuđa.

Zatvorenici čupaju ambroziju u Zagrebu 2009.


Za 2012. tek zatvor u Bjelovaru ima potpisan takav ugovor o angažiranju zatvorenika koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora na poslovima čišćenja ambrozije.

 

Kazne do sedam tisuća kuna


U Zagrebu se, pak, ambrozija košnjom ili čupanjem uklanja od 15. svibnja do 30 rujna, iako stručnjaci upozoravaju da je uništavanje ambrozije tijekom cvatnje kontraproduktivno jer dolazi do raspršivanja peluda i pojačavanja koncentracije. Svi su građani, pak, dužni na svojim zemljištima ambroziju ukloniti sami. Kazna za pravne osobe je od dvije do sedam tisuća kuna, za obrte od 1.200 do 2.500, a za fizičke osobe od 500 do tisuću kuna, kažu nam u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo.

Do sada je Ured zaprimio 68 prijava i to za 28 fizičkih i 40 pravnih osoba. Prema prijavama, riječ je o 47,29 hektara, što je osam hektara više nego prošle godine.

Ako uočite površinu pod ambrozijom, prijaviti možete sljedećim službama:
Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo: 01/6585 601 za prijave, a stručni savjet možete dobiti na 01/6585 628
Zagrebački holding, podružnica Zrinjevac: 01/ 6598 891, 0800 200 202
Komunalno redarstvo: 01/6101 566

Zdravstvene savjete liječnika alergologa možete dobiti na slijedećim adresama:

Dječja bolnica Srebrnjak, Srebrnjak 100, Zagreb, 01/6319 100

Astmafon od 0-24 na 01/2431 311

U Poliklinici za bolesti dišnog sustava, Prilaz baruna Filipovića 11, od 7 do 21 svakog radnog dana, 01/3776 044

Informacije o prognozama koncentracije peluda u zraku mogu se dobiti na telefon Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' na 01/4696 108 ili na web stranicama Zavoda.