I HSS SE PROBUDIO

'Uz sušu, selo pogodila još jedna nepogoda – Milanovićeva Vlada'

17.08.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Hrvatska seljačka stranka (HSS) upozorila je danas kako je 'nakon politike Vlade hrvatsko selo poharala i druga elementarna nepogoda – suša', založivši se za rješenje naknade štete poljoprivrednim proizvođačima po uzoru na model koji je primijenila Račanova Vlada prije devet godina. 'Iako su tada posljedice suše donijele 20 posto manje štete, preraspodjelom proračunskih sredstava pronašlo se 400 milijuna kuna za ublažavanje posljedica suše', podsjetio je Branko Hrg, predsjednik HSS-a

Konstatirajući kako je stanje na hrvatskom selu i u poljoprivredi 'izvanredno, alarmantno i izrazito teško', HSS-ovci su se pozvali na jedan od jučerašnjih zaključaka stranačkog Ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj s kojeg su ponovno zatražili smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto, kao i u turizmu

'Poljoprivreda i turizam su strateške grane razvoja gospodarstva i razvoja Hrvatske uopće, a u prepucavanjima i nadmudrivanjima dvaju ministara, poljoprivrede i financija, o PDV-u na hranu Vlada manipulira javnošću pri čemu stradavaju obični ljudi. Kad jedan ministar kaže da će tražiti smanjenje PDV-a na hranu, a drugi ministar kaže da od toga neće biti ništa – ne samo sada, nego u cijelom mandatu – to su manipulacije i bauljanja Vlade', ocijenio je HSS-ov predsjednik Branko Hrg na konferenciji za novinare.

Smatra i kako hrvatska Vlada 'loše vođenom politikom pokušava uništiti hrvatsko selo', te dodaje kako je kabinetu Zorana Milanovića 'najlakše reći – nema novca'

'Oni to nemaju pravo reći, nego pronaći rješenje kako pomoći građanima. Čudno je kad ministar poljoprivrede kaže kako će se pomoći poljoprivrednim proizvođačima oprostom naknade za zakup državnog zemljišta. Postavljam pitanje – koliko OPG-a i koliko hektara državnog zemljišta je u koncesiji u posjedu malih, privatnih vlasnika, a koliko u koncesijama i najmu velikih pravnih subjekata. Odgovor na to vrlo značajno pitanje reći će sve', poručio je Hrg.

Iz HSS-a su uputili i kritiku novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ocijenivši kako mu je cilj, zajedno s drugim mjerama, 'uništiti sve male i srednje poljoprivredne poduzetnike te obiteljska gospodarstva i zatrti hrvatsko selo'.

Medijsku konferenciju održao je i Hrvatski seljački savez. Oni su iz Bjelovara poručili da se seljacima treba isplatiti najmanje pola milijarde kuna kako bi se ublažila šteta od suše, javlja HTV. Podsjećaju kako bi to mogla biti intervenciju na tržištu, inače uobičajena kod članica EU-a u takvim situacijama.

'Ukoliko država ne namiri taj iznos, što je trećina projicirane štete od suše, iduće će godine morati izdvojiti najmanje dvije milijarde kuna za uvoz hrane, ukoliko bude imala odakle uvesti, jer će građani biti doslovno gladni', upozorio je Mijo Latin, predsjednik Saveza.