SPORNI DEPOZIT

Ingra opet želi raskinuti ugovor za Arenu

13.05.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Sukob Zagreba, Zagrebačkog holdinga i Ingre opet je eskalirao jer unatoč plaćenoj prvoj rati, još uvijek nije uplaćen ugovoreni depozit za Arenu Zagreb. Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre opet najavljuje raskidanje ugovora s Gradom Zagrebom i Zg holdingom ukoliko ovaj tjedan ne bude ispunjena ugovorna obveza o uplati depozita kao instrumenta osiguranja za osiguranje plaćanja svih budućih rata zakupnine za Arenu

Depozit iznosi gotovo devet milijuna eura (godišnja zakupnina plus PDV)."Raskinut ćemo ugovor, Holding će nam morati platiti stotinjak milijuna eura odštete zbog njegova neispunjenja, a mi ćemo kao vlasnik potom Arenu ponuditi na prodaju na tržištu", revoltiran je Oppenheim koji tvrdi da od Grada ne dobiva previše jasna objašnjenja zašto se toliko kasni, piše Poslovni dnevnik

Kreditna sredstva Naime, on kaže da je ugovorni rok prošao još 5. prosinca prošle godine, a od tada Ingra, odnosno BKS banka čekaju na njegovu uplatu. Iako uplata depozita nije bila uvjetovana poznatim problemom s uporabnom dozvolom, na koncu je uz njega usko vezana. Naime, banci koja je Ingri osigurala kreditno financiranje gradnje Arene, depozit je dokaz da su ispunjeni uvjeti iz ugovora o zakupu, na temelju kojeg se kompaniji puštaju kreditna sredstva namijenjena financiranju projekta.

"Prvu ratu prema banci smo mi isfinancirali iz vlastitih sredstava, a namirli smo je kad je nama Holding platio. No, sve drugo, pa i plaćanje podizvođača čekaju uplatu tog depozita. Sve dok se to ne realizira Banka neće smatrati da je Ugovor o zakupu aktiviran, a mi ne možemo više čekati. Trebam li reći da Holding i Grad Ingri nisu podmirili nijedan račun za komunalne usluge, vodu, struju ,  sve troškove sportskih i ostalih događaja u Areni. Sve to mi financiramo', kaže Oppenheim.

U slučaju da depozit ne sjedne na Ingrin račun u sljedećih nekoliko dana, spremni su, kaže ići na najdrastičnije mjeru. Kada je dobivena uporabna dozlova, Igri je plaćena prva rata zakupa, za depozit se tvrdilo kako treba uskladiti 'tehničke' detalje. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o izboru banke, kamatnih stopa na depozit i ostalih uvjeta. Zagrebački holding navodno nije želio BKS banku.

Upućeni izvor iz Grada kaže kako sus ada odlučili pristati na banku koju želi Ingra, ali je novi sukob nastao oko toga trebaju li kamete na depozit ići javnom ili privatnom partneru i kolike bi one trebale biti.

'Upaltili smo prvu ratu zakupa, a o depozitu su u tijeku razgovori oko deatlja i načina uplata. Ovaj tjedan bi i to trebalo biti riješeno', rekao je Ivo Čović, predsjednik Uprave holdinga . On opovrgava da se radi o izboru banke, ali ne želi otkrivati razloge zašto nema dogovora.