NEKA GRAĐANI ISTRE ODLUČE

IDS traži referendum o termoelektrani Plomin 3!

14.08.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Turističko, šumsko i poljoprivredno zemljište te TE Plomin 3 glavne su teme sinoćnje sjednice Savjeta IDS-a, a kako je priopćeno, u pazinskom Spomen domu raspravljalo se i o trenutačnoj političkoj situaciji, ali i o nesuglasicama s Damirom Kajinom

IDS traži da se, nedovoljno iskorišteni potencijal, državno poljoprivredno zemljište, stavi u funkciju proizvodnje zdrave hrane, čime će se povećati konkurentnost u poljoprivredi i doprinijeti turizmu. 'IDS se zalaže i u tomu želi dati svoj doprinos kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa stavom, da se postupci dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta maksimalno pojednostave i daju u nadležnost jedinica lokalne samouprave', priopćeno je. Naime, u IDS-u smatraju da bi time poljoprivrednici jednostavnije i brže došli do osnovnog sredstva za rad, stekli uvjete za poticaje, za kandidaturu prema EU fondovima, a isto tako bila bi to i konkretna mjera najavljene prijeko potrebne decentralizacije.

IDS ne podržava stav da Porezna uprava formira početnu cijenu poljoprivrednog zemljišta te se zalaže da se svi prihodi od poljoprivrednog zemljišta temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu dijele tako da: 50 posto sredstava ostane općinama i gradovima, 25 posto županiji i 25 posto centralnoj državi.

IDS ĆE IZMIJENITI STATUT

Na sjednici Savjeta IDS-a govorilo se i o unutarstranačkim odnosima. Jednoglasno je usvojen prijedlog da se ide u neke izmjene Statuta. U tu svrhu, formirat će se radna skupina koja će izraditi nacrt izmjena. Do kraja rujna je rok da radna skupina za promjene statuta koju će imenovati predsjedništvo počne raditi, priopćeno je iz IDS-ovog Ureda za odnose s javnošću.
Razgovaralo se i o posljednjim zbivanjima vezanim uz nedavne prozivke od strane Damira Kajina i nekolicine bivših IDS-ovaca.

Zaključeno je da je IDS snažna i stabilna demokratska stranka koja ima mehanizme i tijela koja mogu uspješno riješiti sve eventualne sporove te da se ubuduće sve nedoumice i nesuglasice rješavaju isključivo na tijelima stranke, što je, priopćuju, jednoglasno usvojeno.


'IDS traži da se osigura daljnja fiskalna decentralizacija kako bi lokalna samouprava imala dostatne izvore financijskih sredstava u cilju kadrovske stručne i tehničke osposobljenosti provođenje postupaka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem', navodi se u zaključcima. Prema prijedlogu ove stranke, Država i Županija koje dijele s jedinicama lokalne samouprave prihode od raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, također bi trebale sudjelovati i u sufinanciranju troškova rješavanja vlasničkih pitanja. Također, u IDS-u zastupaju stav da je poljoprivredno zemljište, koje je bilo unutar građevinskog područja, vlasništvo jedinica lokalne samouprave.

Što se tiče šumskog zemljišta, poručuju da 'IDS ne prihvaća presedan kojim se općinama i gradovima otima zemljište koje je bilo unutar građevinskog područja, a temeljem Zakona o šumama' te će putem svojih predstavnika, Kluba zastupnika IDS-a, kao i Udruge gradova i općina, zatražiti od Hrvatskog sabora vjerodostojno tumačenje članka 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

'IDS se protivi bilo kakvom obliku otuđenja takozvanog turističkog zemljišta. Ono se ni na koji način ne smije prodavati – otuđiti, već mora ostati javno dobro', zaključak je sinoćnje sjednice Savjeta stranke u pogledu turističkog zemljišta.

U vladajućoj stranci u Istri, regiji prepoznatljivoj po visoko razvijenom turizmu, koja je prva i pokrenula pitanje takozvanog turističkog zemljišta, poručuju kako je u tom smislu potrebno zaštiti status turističkog zemljišta. 'Njegovom bi prodajom oduzeli vrlo važan nacionalni potencijal, ali bi isto tako oduzeli potencijal razvoja budućim generacijama', poručeno je, sa sinoćnjeg IDS-ovog Savjeta kojim je predsjedavao Darko Lorencin.

IDS traži da se po pitanju projekta Termoelektrane Plomin 3 očitaju građani Istre na Referendumu! Naime, kako stoji u obrazloženju, prema Županijskom Prostornom planu moguća je gradnja Termoelektrane na plin, a Vlada RH je bez ikakve suglasnosti sa Županijom već raspisala natječaj za Termoelektranu Plomin 3 na ugljen. S obzirom na to da prema pozitivnim zakonskim propisima RH, resorno ministarstvo bez obaveze i pitanja i suglasnosti općina, gradova i županije može samostalno izdati građevinsku dozvolu (to jest potvrdu glavnog projekta) za termoelektranu, IDS-ov Savjet na jučerašnjoj sjednici predložio je Referendum o TE Plomin 3!